11. Augusta 2022.

SARAJEVO: Demonstranti traže mjere štednje i pozivaju sve obespravljene radnike da im se pridruže!

Demonstranti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, sjedeći na stepeništu ispred ulaza u zgradu, pročitali su zahtjeve među kojima se nalazi i onaj o oslobađanju trojice Tuzlaka koji se nalaze u pritvoru nakon jučerašnjih protesta, javlja Anadolija.

“Naš drugi zahtjev je transparentno trošenje budžetskog sredstava, te prestanak nenamjenskog trošenja namjenskih sredstava. Zahtijevamo i uvođenje mjera štednje, poput ukidanja korištenja službenih automobila za dolazak na posao. Ukidanje plaćanja članstava u komisijama, deset radnih mjesta za jednog čovjeka. Ne može jedan čovjek biti predsjednik raznih udruženja i odbora. Može biti jedno radno mjesto, a ako se zloupotrijebi radno mjesto u državnom sektoru, zakonom mora biti zabranjen dalji rad u državnoj firmi”, poručili su okupljeni.

Demonstranti su podsjetili i na godišnjicu ubistva dječaka Denisa Mrnjavca, koja je obilježena juče, istakavši kako je veoma važno da vlast donese i provodi mjere zaštite građana od kriminala.

Demonstranti su tražili i reviziju nelegalnih privatizacija urađenih tokom i nakon rata.

Nakon čitanja zahtjeva, demonstranti su pozvali taksiste koji se bune protiv ilegalnih taksi vozača u Sarajevu, uposlenike preduzeća Feroelektro, Hidrogradnja, Gras i ostalih preduzeća, koji takođe imaju problema, da im se pridruže.

Demonstranti su na današnjem protestu gađali zgradu Vlade KS jajima, flašama, a razbijen je i jedan prozor. Takođe, došlo je i do svađe između demonstranata i zastupnika Narodne stranke radom za boljitak Damira Čardžića, nakon što je Čardžić htio dati izjavu za medije.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Načelnik općine Breza – Halil Tuzlić, platio Rome da ga podrže!

VISOKOIN.COM

Savjet reisu-l-uleme osudio nasilje na protestima

VISOKOIN.COM

Nema potvrde da Ashton i Fuele dolaze u Sarajevo

VISOKOIN.COM

MUP ZDK: Saopćenje za javnost

VISOKOIN.COM

Vojna oprema na granici BiH namijenjena je za izvoz

VISOKOIN.COM

MUP KS: Uhapšeno pet Visočana, bacali flaše sa zapaljivom tečnošću

VISOKOIN.COM