SDA Visoko: Saopćenje za javnost

Jučer (29.11.2011.godine) je u prostorijama Stranke demokratske akcije Visoko održan radni sastanak Stranke demokratske akcije Visoko sa visokim čelnicima Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.

Ovom radnom sastanku kojim je predsjedavao predsjednik Povjereništva Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Visoko mr. Hasan Prelić bili su prisutni Asim Sarajlić zamjenik predsjednika SDA BiH, Adil Osmanović potpredsjednik i ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Federacije BiH, Salmir Kaplan minister kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, Mirsad Zaimović predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK, Miralem Galijašević predsjedavajući Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, Amra Babić ministrica finansija u Vladi Zeničko – dobojskog kantona, članovi Povjereništva SDA Visoko, te vjećnici SDA Visoko u Općinskom vijeću.

Ovaj sastanak najavljen je kao prvi u nizu radnih sastanaka koje će Povjereništvo Općinske organizacije SDA Visoko realizirati sa predstavnicima izvršne vlasti svih nivoa, te organa Stranke.

Predsjednik Povjereništva SDA Visoko mr. Hasan Prelić, informirao je članove delegacije koja je boravila u radnoj posjeti o provedenim aktivnostima u proteklom periodu na kojima je radilo Povjereništvo, te su prezentirani planovi Povjereništva za naredni period. Od strane gostiju iskazana je puna podrška radu Povjereništva kao jedinom legalnom i legitimnom tijelu SDA Visoko, kao i podrška prezentiranom programu rada SDA Visoko sa ciljem unapređenju uvjeta života i rada građana općine Visoko.

Na sastanku je aktueliziran problem privatizacije KTK visoko i tom prilikom članovima delegacije prezentirana je trenutna situacija u ovom preduzeću i zatražena konkretna pomoć federalne Vlade u otklanjanju prepreka i stvaranju neophodnih preduvjeta za nastavak procesa privatizacije.

U tom kontekstu, kao sljedeća aktivnost, biće održan zajednički sastanak sa nadležnim ministrom u Vladi Federacije BiH Erdalom Trhuljem, na kojem će biti prezentirani konkretni koraci u pravcu rješavanja ovog dugogodišnjeg problema od kojeg zavisi sudbina oko 700 preostalih radnika KTK Visoko i definirani precizni zahtjevi.

Tokom sastanka akcenat je stavljen i na projekat zaštite spomenika srednjovjekovne Bosne u Visokom, a posebno arheološko nalazište Mile o kojem se priča već duži vremenski period, ali konkretnih pomaka u njegovoj realizaciji nema.

Kao problem istaknuto je pitanje neriješenih vlasničkih odnosa između vlasnika parcela koje će dijelom biti predmet eksproprijacije i JP Željeznice Federacije BiH, ali i pitanje samog projekta obilaznice i širine puta koji će se graditi.

Ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Salmir Kaplan, izrazio je svoju podršku ovom, ali i projektu zaštite starog grada Visoki i u tom kontekstu dogovorena je posjeta delegacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma općini Visoko sa ciljem otpočinjanja aktivnosti i definiranje visine potrebnih sredstava za ove lokacije i njihovog planiranja u budžetu za 2012. godinu.

Također, naglasili su da Visoko ima veliki potencijal kada je u pitanju razvijanje turizma i da u tom kontekstu treba iskoristiti postojeće potencijale.

Uz ostala pitanja spomenuto je i pitanje projekata infrastrukture posebno vodosnabdijevanja i najavljen starteški pristup rješavanju ovih problema u narednom periodu uz zajedničku koordinaciju općinskih, kantonalnih i federalnih nivoa vlasti.

Jučerašnjem sastanku se nisu odazvali svi pozvani kadrovi SDA Visoko, što nije uticalo na tok niti umanjilo važnost održanog sastanka.

Generalna ocjena članova delegacije koja je jučer boravila u Visokom jeste, da će u narednom periodu biti potrebno zauzeti jasne stavove po pitanju odnosa Općinske organizacije SDA Visoko i izvršne vlasti na lokalnom nivou.

Jedinstvo koje će se u budućem periodu graditi bit će sasvim sigurno jedinstvo onih ljudi i onih članova Stranke koji su spremni da poštuju autoritet institucija Stranke, da provode odluke viših organa i da učestvuju i zajedničkom radu.

Članovi delegacije SDA su tokom radnog sastanka dali i punu podršku aktivnostima Povjereništva SDA Visoko i pozdravili inicijative za potrebom reevidencije članstva a posebno omasovljavanja stranke i upisa novih članova u jedinstveni registar, te kriranja kadrovske baze podataka.

Kada je riječ o aktivnostima oko predstojećih općinskih izbora kao i stranačkih izbora, gosti su naglasili da je najvažnije uspostaviti stranačko jedinstvo i sinergiju koju imamo samo kada radimo skupa i sa istim ciljevima i zadacima, i u tom kontekstu ograničavajući faktor nije i ne smije biti period na koji je Povjereništvo imenovano obzirom da se isti može, u skladu sa Statutom, produžiti do godinu dana.

Prioriteti su jasni, i ničim se ne smiju dovesti u pitanje. Naglašeno je na kraju uz zaključak da niko od nas nije dovoljno velik sam, te da nam snagu i veličinu daje upravo naše zajedništvo i pripadnost Stranci demokratske akcije.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com