Šefik Alić proglašen krivim za ratni zločin protiv zarobljenika

Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je trećestepenu presudu kojom se, kao neosnovana, odbija žalba branioca optuženog Šefika Alića te potvrđuje drugostepena presuda od 20. januara 2011. Drugostepenom presudom optuženi Alić je oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženi Šefik Alić oglašen je krivim što je 5. augusta 1995., u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost bataljona “Hamza” 505. brigade 5. korpusa Armije BiH, čije su dužnosti i odgovornosti obuhvatale ispitivanje zarobljenika, pružanje zaštite i obezbjeđenje njihovog sigurnog prolaska do Komande brigade, postupao suprotno pravilima međunarodnog prava tako što je zajedno s Al Harbijem Tewfikom, neregularnim vojnikom, tokom vojne operacije “Oluja”, u kojoj su pripadnici bataljona “Hamza” zarobili četiri pripadnika Vojske Srpske Krajine, lično učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, te učestvovao u njihovih ubistvu.

Alić je bio obavezan zaštititi ih, a on je to propustio, što uključuje propust da spriječi Al Harbija Tewfika da ima daljnji kontakt sa zarobljenicima, bez obzira na to što je bio svjestan realne opasnosti i rizika koji je Al Harbi Tewfik predstavljao po zarobljene.

Prvostepenom presudom od 11. aprila 2008. sudeće vijeće je oslobodilo Šefika Alića optužbi da je počinio navedeno krivično djelo, saopćeno je iz Suda BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com