Šejla Turković podnosi prijavu protiv Džuve

Šejla Turković, supruga Zijada Turkovića, optuženog vođe zločinačke organizacije, podnijeće krivičnu prijavu protiv Almira Džuve, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), jer je, kako smatra Fahrija Karkin, Turkovićev branilac, OBA prekršila zakon.

Ovaj advokat u saopštenju za javnost navodi da je podatak o telefonskim kontaktima Turkovićeve, koji je objavljen na FTV-u, službene prirode, te naglašava da je za praćenje i nadzor telekomunikacija nadležna OBA.

“To znači da je OSA (OBA) prekršila zakon. Jer, sve i da postoji nalog za praćenje telekomunikacijskih veza bilo koje osobe, takve podatke je zabranjeno zloupotrebljavati, odnosno ustupati medijima”, ističe Karkin.

On se oglasio povodom, kako je naveo, “najgnusnije medijsko-tužilačke hajke koja se sprovodi nad Šejlom Turković”, kroz, ističe, fabrikovane tekstove i televizijske priloge.

“Šejla Turković, kao i svaki drugi građanin ove zemlje, ima pravo kontaktirati s policijom. Ono što određeni tužioci i ‘njihovi’ mediji nemaju pravo, jeste obmanjivati javnost, praviti konstrukcije, a sve u cilju diskreditacije Šejle Turković. Hajka kojom je pojedinci pokušavaju diskreditirati počela je onog trenutka kada je javno prozvala pojedince iz Tužilaštva i politike za korupciju i određena krivična djela”, navodi advokat.

Pri tome, ističe on, Turkovićeva nikada nije spomenula čelnike SDP-a, “što joj se konstruisanim službenim zabilješkama pokušava imputirati, a sve s ciljem da ‘zainteresovani’ u ovoj nezabilježenoj hajci uvuku što više osoba u svoje spletke”.

“Šejla Turković je prije godinu i pol javno prozvala tužitelja Olega Čavku za uzimanje mita u iznosu od 30.000 eura kako bi Isljamu Kalenderu, sadašnjem svjedoku pokajniku u predmetu ‘Zijad Turković i drugi’, bila smanjena zatvorska kazna, te je ustvrdila da je to jedan od motiva zbog kojih je Zijadu Turkoviću podignuta optužnica, a ne Isljamu Kalenderu i nekim drugim osobama”, podsjetio je u petak Karkin.

On dodaje da ga je Turkovićeva obavijestila da je svoja saznanja i dokaze o ovim tvrdnjama prije mjesec dana ponudila i Kancelariji glavne tužiteljke, kada joj je rečeno da će je kontaktirati, što još nije učinjeno.

“Hajka koju sprovode ‘Dnevni avaz’ i FTV protiv Šejle Turković ima jasan cilj i pozadinu. Osim što joj se na taj način pokušava uskratiti javno djelovanje, također se time na nju pokušava izvršiti pritisak, koji za cilj ima izazivanje straha kod gospođe Turković i eventualno odustajanje od svjedočenja pred Sudom BiH”, ističe Karkin.

On u saopštenju dodaje da sve što je dosad izneseno u medijima o Turkovićevoj, “koju pojedinci pokušavaju da povežu s kriminalnim radnjama, predstavlja običnu laž i konstrukciju, čime ovu ženu pokušavaju uplašiti i diskreditovati u očima javnosti”, pišu Nezavisne.

“Kao branilac Zijada Turkovića, tvrdim da su medijska izvještavanja iz ove dvije medijske kuće krajnje nekorektna, neistinita, opasno iskonstruisana, čime se direktno vrši pritisak na Sud BiH, jer se, između ostalog, potpuno zanemaruje pretpostavka nevinosti, koja je zagarantovana svim optuženicima”, zaključio je Karkin u svom saopštenju.

(VisokoIN)

Vezani članci

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com