Sigurnost u KS: Hitna sjednica za deset dana

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine o sigurnosnoj situaciji koja će biti održana 29. marta, potvrdio je Feni predsjedavajući Skupštine i predsjednik Komisije za sigurnost KS Elvedin Okerić.
Istakao je da su danas na sjednici Kolegija, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević informirali članove o aktuelnim događanjima i poduzetim mjerama u dijelu stanja sigurnosti i javnog reda i mira.

Dodao je da su danas predočene i informacije o realizaciji zaključaka s posljednje održane tematske sjednice o sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Kako MUP i Uprava policije nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta, Okerić je kazao da je Kolegij zatražio od svih relevenatnih organa i institucija da najkasnije u narednih sedam dana dostave cjelovite informacije o svojim aktivnostima, i to prema smjernicama i uputama koje je utvrdio Kolegij.

– Kako bi se izbjegla manipulacija polovičnim informacijama, u cilju sveobuhvatnog sagledavanja stanja sigurnosti, takve informacije prema Skupštini Kantona trebaju uputiti, pored MUP-a i Uprave policije, i Kantonalno tužilaštvo, Općinski i Kantonalni sud, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisija za sigurnost SKS, te ministarstava iz resora osnovnog i visokog obrazovanja, pravde i uprave, saobraćaja i socijalne politike – podvukao je.

Također je kazao da dostavljene informacije trebaju sadržavati i prijedloge aktivnosti i mjere kojima bi se prevenirale i otklonile sigurnosne prijetnje ili rizici po javni red i mir, a koji su u domenu njihove nadležnosti.