SIPA: Građani u novembru “Krimolovcima” dostavili 89 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u novembru 2011. godine registrirali su 425 poziva i poruka na telefonskoj liniji i web stranici “Krimolovci“, od kojih je 164 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 89 korisnih informacije o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (22), neovlaštene trgovine opojnim drogama (15), te nedozvoljenog držanja i trgovine oružjem (8).

Od ukupnog broja korisnih informacija, 71 je zajedno sa izvještajima proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u BiH, dok se 18 informacija odnosilo na krivična djela iz nadležnosti SIPA-e.

Od nadležnih policijskih organa u izvještajnom periodu pristigle su 73 povratne informacija na osnovu kojih je utvrđeno da su nadležnim tužilaštvima dostavljena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, dok je jedan izvještaj dostavljen tužilaštvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 172 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonski broja “Krimolovci” – 080 020 505 ili web stranice www.krimolovci.ba.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com