SIPA uveliko istražuje prodaju viška oružja

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić rekao je da je izdao naredbu da se provede sveobuhvatni pregled svih vojnih skladišta i kasarni u BiH da bi se, konačno, utvrdilo koliko Oružane snage BiH imaju naoružanja, a s ciljem da se izbjegnu moguće zloupotrebe koje su postale svakodnevna pojava u posljednjih nekoliko godina.

Osmić tvrdi da je posljednji primjer nestanka rakete u kasarni “Kula 2” u Mrkonjić-Gradu jasan pokazatelj da se ovom problemu mora pristupiti krajnje ozbiljno.

“Odmah smo suspendirali jednog vojnika i kapetana. Naredio sam detaljnu istragu. Niko ne zna ni kada je ta raketa nestala. Sanduk u kojem je trebala biti već odavno je prazan. Pitanje je kada je raketa i iznesena te gdje je završila “- kaže Osmić.

Ministar kaže da je iz tog razloga naredio sveobuhvatni pregled svih kasarni i skladišta u BiH da bi se dobili tačni podaci o broju viška oružja u BiH.

“Svaki sanduk mora biti otvoren i pregledan. Naredio sam da se sve završi najmanje za pet mjeseci. Ne želim više da slušam priču kako ne znamo šta imamo, šta nam je sve nestalo. Sve se mora popisati da bismo dobili tačnu bazu podataka s jasnim brojkama” – kaže Osmić.

On je pojasnio da je integracijom entitetskih ministarstava brigu o naoružanju vodio tadašnji SFOR, ali da nisu vršili detaljnu provjeru.

“SFOR-u je tada bilo važno samo da se sve ujedini. Nisu vršili inventuru ni detaljno kontrolirali i provjeravali skladišta. Oni uopće nisu otvarali sanduke da provjere šta se u njima nalazi” – rekao je Osmić.

Revizija ugovora

Kada su u pitanju ugovori o prodaji viška oružja koje su potpisivala entitetska ministarstva, Osmić je rekao da su svi poslani na reviziju.

“Radi se o pet ugovora kod kojih su uočene mnoge nepravilnosti. Zbog toga je uključena SIPA. Oni već uveliko češljaju ugovore o prodaji viška oružja. Sve ćemo izvesti načistac” – potcrtao je ministar odbrane.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com