Slučaj Turković i drugi: Novi detalji o ulozi njegove supruge Šejle

BiH je zemlja apsurda u kojoj je sve dozvoljeno. U takvom, općeprihvaćenom omjeru, sasvim je logično da kriminal postane mjera onog nečasnog i korumpiranog dijela političkog establišmenta, pravosudnih ili policijskih institucija.

Ne licitirajući imenima i činjenicama, ne dovodeći sve u direktnu vezu, a vodeći računa o profesionalnim kodeksima, reći ćemo kako je, recimo, nedopustivo da nekadašnji glavni tužilac BiH Milorad Barašin ili aktuelni direktor FUP-a Dragan Lukač, u jeku akcije hapšenja i zatvaranja zločinačke grupe Zijada Turkovića, odnosno u mjesecima koji su uslijedili, primaju na sastanak njegovu suprugu Šejlu Jugo-Turković, koja je oficir za vezu mafijaškog udruženja sa svijetom izvan rešetaka. Na istom zadatku.

Prije nego što je počeo slati prijeteća pisma novinarima, Zijad Turković pokušavao je diskreditirati tužioce. On u zatvoru, ali je zato njegova supruga na slobodi. Zanimljivo je da je Šejla Jugo-Turković nakon hapšenja njenog muža imala najmanje jedan sastanak sa bivšim glavnim tužiocem Miloradom Barašinom, a najmanje tri sastanka sa aktuelnim direktorom Federalne uprave policije Draganom Lukačem.

Da je Šejla Jugo Turković znala sve o poslovima svog muža, potvrdili su i svjedoci na suđenju. Njen stan na Grbavici godinama se koristio za smještaj poslovnih partnera Zijada Turkovića koji su se, kao i on, bavili drogom. Baš u tom stanu, ispričao je Isljam Kalender, kojem su Turkovići bili vjenčani kumovi, miješala se droga i spremala za preprodaju.

No, taj stan na Grbavici po nečem je, ipak, zanimljiviji. Šejla Jugo prodala ga je dva puta. Prvi put prodala ga je Emiru Hadžiću iz Mostara, s kojim je nekada bila u ljubavnoj vezi. Prije nego što je uspio stan upisati na svoje ime, Hadžić je likvidiran. Iako to nije dio sudskog procesa koji se protiv Turkovića vodi na Sudu BiH, njegov kum Kalender optužio ga je i za to ubistvo. Hadžićeva porodica zna da je on dao novac za stan u Sarajevu, ali dokumente da je to zaista tako ne posjeduju. Jedini čovjek koji bi mogao dokazati da je od Šejle kupio stan, mrtav je. Isti stan onda je prodat Mirzi Driniću, članu Turkovićeve zločinačke organizacije, koji mu je nabavljao radiostanice za pljačku Cargo centra, prenosi FTV.

Da je Šejla Jugo-Turković definitivno dio klana, govore i iskazi svjedoka o pokušajima pritisaka, ali i činjenica da joj se već sudi na Općinskom sudu u Sarajevu, zbog prijetnji advokatu koji zastupa jednog od optuženih u ovom predmetu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com