Šta se događalo od Jašarevićevog ulaska u BiH do pucnja u Ambasadu SAD-a

Federalna televizija uradila je rekonstrukciju terorističkog napada na Američku ambasadu u Sarajevu koji se dogodio u petak u popodnevnim satima

U petak, u zoru, u džamiji u Gornjoj Maoči, na sabah-namazu susreću se Mevlid Jašarević, Dino Pečenković, Semir Redžematović, osoba s prezimenom Ahmetspahić, i još dvije nepoznate osobe porijeklom iz Brčkog.

Sastanak završava oko 7 sati ujutro, a Redžematović kreće prema Sarajevu u pratnji dvojice nepoznatih muškaraca iz Brčkog.

Oko 7 sati i 20 minuta Mevlid Jašarević ulazi u svoju kuću, gdje web kamerom, držeći automatsku pušku u ruci, snima videooporuku u kojoj njavljuje napad na američku ambasadu.

U 8 sati i 30 minuta videooporuku sima na CD koji, potom, stavlja u džep zelene jakne koju je obukao.

Dvadesetak minuta poslije, mobitelom poziva Dinu Pečenkovića i dogovaraju vrijeme polaska prema Sarajevu.

U 9 sati, nedaleko od Donje Maoče, Jašarević se susreće s Pečenkovićem i Ahmetspahićem. Jašarević tom prilikom nosi crni ruksak u kojm se nalaze automatska puška i dvije ručne bombe. Sjeda na stražnje sjedište automobila marke kadet, sive boje. Pečenković upravlja automobilom, dok je Ahmetspahić na mjestu suvozača. Usput nabavljaju autobusku kartu za relaciju Brčko-Sarajevo, te automobilom nastavljaju put prema Sarajevu.

Oko 14 sati sati pristižu u Sarajevo, gdje Mevlid Jašarević napušta automobil. Pečenković i Ahmetspahić se vraćaju u Gornju Maoču. U tom trenutku, Jašarević prima SMS od supruge Mirele koja se nalazi u Gornjoj Maoči i na osnovu koje se može zaključiti da je ona znala za njegov teroristički plan.

Napad na američku ambasadu počinje u 15 sati i 20 minuta, a u 16 sati i 15 minuta Jašarević je pogođen. Nakon što je obeznanjena vijest da je napad izvršen, Dino Pečenković baca SIM karticu iz svog telefona. Po povratku u Maoču Pečenkovć i Ahmetspahić susreću se s Nusretom Imamovićem koji Jašarevićevu suprugu sklanja na sigurno mjesto.

U subotu, u jutarnjim satima, Nusret Imamović prije dolaska policije napušta selo i odlazi u nepoznatom pravcu. Policijska akcija u Gornjoj Maoči započinje oko 13 sati, a istovremeno je započeo i pretres na Vojničkom Polju u Sarajevu, gdje policija pronalazi Semira Redžematovića koji priznaje da je na dan napada bio na sabah-namazu u Gornjoj Maoči.

U kasnim popodnevnim satima, policija u Gornjoj Maoči pronalazi i saslušava Pečenkovića i Ahmetspahića. Za Mirelom Jašarević se traga. U međuvremenu, u selo se vraća Nusret Imamović koji otkriva lokaciju na kojoj se nalazi supruga Melida Jašarevića. Pečenković i Ahmetspahić ne žele sarađivati s policijom.

Međutim, oko 22 sata dobivaju usmenu naredbu od Nusreta Imamovića da ispričaju sve što znaju, nakon čega priznaju da su Jašarevića odvezli u Sarajevo.

(VisokoIN/FTV)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com