Stanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Početkom prošle godine pravosnažnom presudom Kantonalnog suda Novi Travnik određeno je da BFS mora isplatiti ukupno 34000 maraka nematerijalne štete za duševne boli majci i polubratu preminulog Valentina Vujice, te druge troškove nastale nakon njegove smrti. BFS nije isplatio niti jednu marku…

Unatoč milionima koje je profitirao na privatizaciji Feroelektra, Goran Stanić odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika Valentina Vujice u njegovoj firmi „BFS Kreševo“. Valentin Vujica je smrtno stradao 21. decembra 2017. godine u proizvodnom pogonu firme Stamal. Ova firma je zvanično ugašena i potom u njeno ime nastupa firma BFS, piše Žurnal.

Početkom prošle godine pravosnažnom presudom Kantonalnog suda Novi Travnik određeno je da BFS mora isplatiti ukupno 34000 maraka nematerijalne štete za duševne boli majci i polubratu nastradalog Valentina Vujice te druge troškove nastale nakon njegove smrti. BFS nije isplatio niti jednu marku porodici, te je Općinski sud u Kiseljaku morao prije nekoliko dana odrediti mjeru prinudne naplate zapljenom i prodajom imovine ove firme. Prema podacima akta.ba fima BFS je prošlu godinu okončala sa oko 1,1 milion maraka gubitka.

Žurnal je početkom ovog procesa pisao kako mašina gdje je Vujica pronađen mrtav nije imala upotrebnu dozvolu, te da je prerađivana za druge namjene od predviđenih. Nije ovo jedini slučaj da pojedini pogoni BFS-a rade bez potrebnih dozvola, o čemu je Žurnal već pisao.

Prema sudskom registru, osnivač “BFS Kreševo” je “BFS GmbH” sa sjedištem u Minhenu, Njemačka, a kao direktori su bili navedeni Goran Stanić i Sanela Kozadra. No, prema dostupnim podacima tamošnjeg registra, ova je firma likvidirana još u avgustu 2022. godine!

Mnogo je nerazjašnjenih okolnosti ostalo kada su u pitanju uzroci smrti Valentina Vujice. Njegov polubrat Damir Bilić podnio je Tužilaštvu SBK krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih osoba u pravnom licu STAMAL d.o.o. Kreševo i BFS d.o.o. Sarajevo. Valentinova majka Mira tvrdi da je njen sin ubijen i da nesreća u pogonu BFS-a nije slučajnost, zbog prethodnih prijetnji koje je njen sin imao.

“Ima tu mnogo nedorečenih i neistraženih detalja, trebalo je pritisnuti neke svjedoke, no neki su radili “na crno” ili su naprasno napustili firmu”, reći će svojevremeno za Žurnal jedan policijski službenik uz uslov anonimnosti.

Valentinova majka uzalud piše Tužilaštvu SBK i policiji dok angažuje privatne istražitelje. Navodi da je saznala mnogo informacije koje ukazuju da je posrijedi moguće ubistvo Valentina. No kada traži od nadležnih da reaguju, nailazi na zid šutnje i opstrukcija.

Vezani članci

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani

Visokoin.com

Schmidt na Adventu u Kiseljaku: Družio se sa tamošnjim načelnikom

Visokoin.com

Na području Kiseljaka ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Visokoin.com

Kreševski građanski pokret predao tužbu zbog obnovljene dozvole Tvornici vapna

Visokoin.com

Potpisan ugovor o obnovi kuća u Kiseljaku

Visokoin.com

Drama jutros u Kiseljaku: Planula benzinska pumpa “Trgotank” (VIDEO)

Visokoin.com