Stao sam i iza Alije Izetbegovića dok je bio u zatvoru

Lider Srpske radikalne stranke i ratni zločinac Vojislav Šešelj poručio je u završnoj riječi na procesu koji se protiv njega “vodi pred Haškim tribinalom da su članovi tužilašva i članovi suda – anonimusi bez morala i znanja, te da će to ostati i kada Trubinal bude zatvoren”.

Šešelj je istakao da ga ne mogu “ni optužiti ni suditi za ono što se zove “govor mržnje”, već da ga mogu optuživati (prema međunarodnom pravu) samo ako je pozivao na genocid”, što on “nikada nije činio niti je tužilaštvo ikada našlo ili citiralo takvu njegovu izjavu”. U Britaniji su raspravljali o “govoru mržnje” i zaključili da se za tako nešto ne mogu izricati zatvorske kazne. “Protiv nečijih ideja možete se boriti samo idejama”, naveo je lider radikala, a prenosi Srna.

Šešelj je podsjetio da se osamdesetih godina prošlog vijeka “zalagao da bude pušten na slobodu Alija Izetbegović – pisac ‘Islamske deklaracije’, bez obzira na ono što piše u toj deklaraciji – jer je riječ o slobodi govora, ma šta pisalo u knjizi”.

“Ali, čim je Izetbegović pokušao da to oružjem provede u djelo, ja sam mu se suprotstavio – to je razlika”, ustvrdio je zločinac.

“Možete mrziti to što sam govorio ili pisao ili me nazivati lošim i zlim čovjekom, ali me ne možete optuživati za moje govore i tražiti kaznu (sem u slučaju poziva na genocid)” – rekao je Šešelj.

Govoreći o optužbama za deportaciju i nasilno preseljavanje Hrvata, Šešelj je upitao tužilaštvo da mu navede bar jedan primjer Hrvata koji je deportovan iz Srbije.

“Mnogi Hrvati su (na primjer, u selu Hrtkovci u Vojvodini) uzimali izvode iz krštenica u katoličkoj crkvi da bi dobili putovnicu, jer Hrvatska nije priznavala pasoš SFRJ. To je zato što je zvanični Zagreb diskriminisao pravoslavne”, dodao je on.

Šešelj je poručio tužilaštvu i Haškom tribunalu da su oni “laka meta za napade”, jer nikada nisu “procesuirali nikoga za mnogobrojna ubistva i progone Srba iz Zagreba, Siska, Osijeka, Varaždina… koji su istjerani s posla još prije bilo kakvih ozbiljnih sukoba u Hrvatskoj”.

“Djeca su maltetirana u školama, a odrasli ostavljani bez posla” – rekao je Šešelj i poručio tužilaštvu i Tribinalu da su oni i zbog toga – “kompromitovani”.

On je naveo da, umjesto toga, njega optužuju da je držao kažnjive govore, mada je on, kako je rekao, “tek reagovao na sve to što se dešavalo na terenu i na hiljade srpskih izbjeglica koje su zapljusnule Srbiju”.
Šešelj je podsjetio da je sve svoje govore stavljao u knjige i dodao da se “ni jednog ne stidi i da ih je sve ponavljao u sudnici”.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com