Sud BiH naložio oduzimanje više od dva miliona KM

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćnim presudama u prošloj godini naložio je oduzimanje više od dva miliona KM osobama koje su taj novac stekle krivičnim djelima.

Najveći dio navedenog novca stečen je utajom poreza, krijumčarenjem narkotika i trgovinom ljudima, za što je više osoba u ukupno 37 predmeta osuđeno i na zatvorske kazne.

Najviši iznos – oko 493.000 KM – oduzet je Halilu Pervanoviću iz Orašja, koji je osuđen i na tri godine zatvora za poreznu utaju. Pervanović je od 2004. do 2005. godine, u svojstvu direktora preduzeća EHM Brčko, prodao robu u vrijednosti od oko dva miliona maraka za gotov novac.

Za isto krivično djelo Sulejmi Klopić iz Brčkog oduzeta je imovinska korist u iznosu od oko 272.000 KM. Klopić, kao odgovorna osoba firme S&J iz Brčkog, tokom 2004. i 2005. godine kroz knjigovodstvo lažno je prikazivala promet robe u veleprodaji koji nije ni postojao nego se prodavao u maloprodaji i za gotovinu.

Od Mersudina Mešanovića iz Srebrenika, osuđenog na 15 godina zatvora, oduzeto je 326.144 KM koje je stekao kao član organizirane međunarodne kriminalne grupe koja je trgovala drogom. Grupa u kojoj je bio Mešanović od decembra 2008. do februara 2009. godine transportirala je oko 70 kilograma heroina iz Crne Gore u BiH s namjerom prebacivanja oko 50 kilograma kupcu u Engleskoj.

No, među presuđenima na spisku za oduzimanje nelegalnog novca u prošloj godini nema nijednog privatizacijskog tajkuna ni dužnika za poreze u BiH koji su u višemilionskim iznosima oštetili budžet BiH.

Iz Suda BiH nisu precizirali u kojim slučajevima su i izvršene mjere oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelima, ali ističu da je izvršenje odluka često bezuspješno, jer se optuženi u toku postupka na neki način riješe nezakonito pribavljene imovine.

Stoga bi, kažu, poboljšanju efikasnosti u ovakvim slučajevima doprinijelo donošenje zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, koji podrazumijeva i osnivanje agencije u čijoj bi nadležnosti bili ti poslovi.

Ovo zakonsko rješenje već dva puta nije prošlo proceduru u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer ga poslanici iz RS odbijaju prihvatiti zbog navodnog zadiranja u entitetske nadležnosti.

“Osnivanjem agencije stvorile bi se pretpostavke za efikasnije provođenje odluka Suda o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a time i dodatni prihod u državni budžet. U nadležnosti agencije bilo bi i čuvanje, upravljanje i raspolaganje trajno oduzetim predmetima. Agencija bi preuzela na sebe i prodaju trajno oduzetih predmeta” – navode iz Suda BiH, dodajući da sličnu agenciju imaju sve susjedne zemlje.

U procesu protiv Edima Rovčanina, koji je prošle godine osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu na deset mjeseci zbog krijumčarenja stranih državljana iz BiH, oduzete su mu dvije novčanice od po 100 eura, jedna novčanica od 10 KM i jedna novčanica od pet eura.

Prema podacima Suda BiH, osim “krupnih” novčanica, utvrđeno je i da su kovanice u apoenima od jedne i pola KM te 10 feninga stečene krivičnim djelom.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com