Sud BiH: Zoranu Mitroviću određen jednomjesečni pritvor

Zoranu Mitroviću, zvanom Luftika, osumnjičenom u policijskoj akciji Lutka, kojeg je Mađarska sinoć izručila BiH, određen je jednomjesečni pritvor, izjavio je Srni Mitrovićev advokat Duško Tomić.

On je pojasnio da je Sud BiH jednomjesečni pritvor odredio ranije kada je raspisao međunarodnu potjernicu za njim. Tomić je naveo da je Mitrović Tužilaštvu BiH dao izjavu u kojoj je negirao ranije dat iskaz policiji Republike Srpske.

“On je rekao da je pod pritiskom prije nekoliko godina policiji na Palama potpisao priznanje da je preko Drine prevozio osobe koja su pokušala da ubiju Đorđa Ždrala i da ih je vratio čamcem te da je vozio ranjenog Rašetu koji je povrijeđen u sukobu sa Ždralom. On je istakao da to nije tačno jer je tu izjavu dao pod Ždralinim pritiskom”, istakao je Tomić.

Prema njegovom mišljenju, to što su Mađari izručili Mitrovića u Sarajevo, a da vlasti u Beogradu pri tome nisu tražili da ga puste govori da je Srbija, odnosno njen MUP, pravosuđe i politika, odlučni da raščiste definitivno sa svim kriminalnim događanjima.

To je znak i da je saradnja između Srbije i BiH u pravosuđu počela je da funkcioniše.

Mitrović je uhapšen u Budimpešti na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo Tužilaštvo BiH, a sinoć je avionom dovezen na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon čega je prebačen u Sud BiH.

On se tereti za organizovanje prelaska granica Srbije i BiH plaćenim ubicama i krijumčarenje ljudi i narkotika.

Akcija kodnog naziva Lutka, jedna od najopsežnijih u BiH, u kojoj je učestvovalo više stotina policijskih službenika, bila je usmjerena na hapšenje osumnjičenih za najteža kriminalna djela.

Riječ je o najmanje šest nerazjašnjenih ubistava i pokušaja ubistava u proteklih 10 godina, više oružanih pljački banaka i transport novca u višemilionskim iznosima, te krijumčarenje droge i druga krivična djela organizovanog kriminala.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com