Sud će donijeti odluku o zakonitosti štrajka u GRAS-u

Uprava preduzeća GRAS donijela je odluku da uputi tužba Sudu za sprečavanje nezakonito organiziranog štrajka, kazao je večeras u izjavi za Fenu direktor ovog preduzeća Haris Kadić.

Naime, Štrajkački odbor Sindikata komunalne privrede GRAS-a je formiran, imenovan je i član sindikata u mirovnom vijeću za pregovore s upravom a o svemu je obaviještena i Uprava preduzeća da bi se učinilo sve da do štrajka, koji je najavljen za 30. na 31. januar, ne dođe.

Prema riječima direktora Kadića, Sud će po hitnom postupku razmatrati ovu tužbu u četvrtak kada će biti poznato da li je štrajk legalan ili ne.

Ukoliko Sud odluči da je štrajk organiziran nelegalno oni koji budu u štrajku postupat će mimo zakona.

Kako Kadić objašnjava granski Sindikat traži generalni štrajk koji bi značio da će biti obustavljen javni gradski prijevoz u Sarajevu, a to nije u skladu s odlukama Ministarstva saobraćaja, prema kojoj 75 posto vozila mora biti uključeno u prijevoz u toku štrajka, a ni po Statutu GRAS-a prema kojem 50 posto vozila mora biti u prometu, ali ni u skladu s pravilima Sindikata u kojima stoji da 30 posto vozila treba biti u saobraćaju.

“Sindikat traži generalni štrajk tj. da vozila nikako ne budu u saobraćaju. To ne mogu dopustiti i zato sam podnio tužbu”, izjavio je Kadić.

Također, napominje i da je zanimljiv datum za kada je najavljen štrajk budući da tada počinje nastava u školama, donosi se odluka o kupovini kupona, a i Centrotrans je tada najavio uvođenje svojih vozila u javni prijevoz, zbog čega ovaj datum u svakom slučaju šteti GRAS-u.

Budući da je potpredsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amir Muminović ranije kazao za Fenu da radnici još ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice te se ne mogu liječiti niti oni niti njihova djeca, Kadić je kazao da je rješavanje tog problema u proceduri.

Muminović je kazao da se dug za socijalno i penziono osiguranje prema radnicima popeo na 50 miliona KM, zbog čega je jasno da radnici ne traže ništa što nisu zaradili i što ih ne sljeduje prema zakonu, a Kadić kaže da je taj dug 42,5 miliona KM i gomila se već tri godine.

Kadić je kazao i da će na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana za 30. januara Uprava GRAS-a moći saopćiti da zaključci tematske sjednice nisu još realizirani, jer jedan od zaključaka tematske sjednice je bio praćenje njihove realizacije.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com