Sud u Istočnom Sarajevu zatražio vraćanje Paravinje u BiH

Okružni sud u Istočnom Sarajevu zatražio je da Dragan Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine, potvrđeno je u srijedu Hini u ovom sudu. “Ovaj sud posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH pokrenuo je postupak Paravinjine ekstradicije iz Hrvatske”, kazala je sekretarica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić.

Istodobno je potvrdila kako je zahtjev za ekstradiciju podnesen jer je za 22. decembar na ovom sudu zakazano ročište na kojemu će se raspravljati o žalbama odbrane i tužiteljstva na presudu Osnovnog suda na Sokocu kojom je Paravinja u julu ove godine osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, javlja Onasa.

Sedam dana nakon izricanja ove presude Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage ove sedmice Paravinju optužilo za ubistvo Antonije Bilić.

U utorak mu je, također, za dva mjeseca produžen pritvor u kojemu se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Dragana Paravinju traži i Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Hrvatska: Paravinja napokon optužen za ubistvo Antonije Bilić!

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com