Sve spremno otvaranje tekije u Blagaju

Turska turistička kompanija završila je restauraciju 600 godina stare tekije u Blagaju pored Mostara, koju su lokalne vlasti dale na 33 godine korištenja turskoj kompaniji Fidan Tours. U intervjuu za agenciju Anadolija, direktor Fidan Toursa Ali Dokumaci kaže da je restauracija kompletirana i da su u okviru projekta restaurirana i musafirhaha i imaret u sklopu tekije, koji su srušeni prije 100 godina.

Napominjući da su restauracijski radovi trajali godinu dana i da je za sutra organizirana svečana ceremonija otvaranja tekije, Dokumaci naglašava da Turci ponovo u rukama imaju kulturno-historijsko blago svojih predaka i da će na osnovu ugovora potpisanog između islamske zajednice u BiH, Muftijstva mostarskog i turske firme Fidan, u naredne 33 godine u tekiji hizmetiti dobri ljudi. Na svečanosti otvorenja se očekuje dolazak više od 200 zvanica, među kojima su i reis il-ulema IZ-a u BiH Mustafa ef. Cerić i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz.

Ističući važnost ovog historijskog bisera, Dokumaci je podsjetio da su prije dolaska Osmanlija na ovo područje došli derviši i ovdašnji narod upoznali sa islamom, te da su oni bili razlog da ovdašnji svijet primi časnu vjeru islam.

Dokumaci kaže da tekija prije restauracije nije imala mogućnost otvaranja za sve zainteresirane posjetitelje i turiste, te dodao da će sada pored posjete, turisti imati priliku upoznati se sa derviškom tradicijom ovog podneblja.

Tekiju na izvoru rijeke Bune u Blagaju sagradili su prije 600 godina derviši koji su došli iz Anadolije. U tekiji se nalazi i mezar u kojem je navodno ukopan Sari Saltuk. Tekija je bila zatvorena u doba bivše Jugoslavije, a ponovno je otvorena po sticanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas je tekija na Buni jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Najveći interes za posjetu ovog turističkog dragulja pokazuju turisti iz Turske. U tekiji se svakog četvrtka priređuju derviški obredi zikra, a svakog maja se organizira vjerska manifestacija mevluda na kojoj, pored derviša iz zemlje i regije, učestvuje na desetine hiljada ljudi.

(VisokoIN/Andolija)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com