Svjetski dan teatra: Entuzijazam, strast i posvećenost teatru nadomjestit će manjak novca

Predstavljanjem okvirnog programa 53. Internacionalnog teatarskog festivala MESS i čitanjem poruke Darija Foa, italijanskog dramskog pisca, reditelja i nobelovca, Festival MESS je u saradnji sa ITI Centrom u BiH obilježio Svjetski dan teatra.

«Molim vas da ovaj program prihvatite kao širi izbor, jer će na konačni program Festivala utjecati budžet, kojim se drastično umanjuju programska sredstva svim teatarskim kućama, pa tako i MESS-u», napomenuo je Dino Mustafić, direktor Festivala, napominjući da će kao i svih prethodnih godina nedostatak sredstava biti nadomješten entuzijazmom, strašću, fanatizmom i posvećenošću teatru. Iz ovogodišnjeg programa Mustafić je posebno najavio nekoliko predstava iz Latinske Amerike, te dolazak jednog od najčuvenijih koreografa današnjice Wima Vanderkeybusa.

«Posebno je zadovoljstvo pored sjajnog gruzijskog reditelja Davida Doiashvillija, koji je gostovao u regionu, najaviti dolazak jednog od najprestižnijih teatara današnjice – Thalia Theatre-a sa predstavom Nicolasa Stemanna», istakao je Mustafić napominjući da uprkos smanjenom broju predstava neće izostati fokus na program Balkan (Con)Text, savremenih dramskih autora. Također, očekuje se dolazak predstave «Galeb» u režiji Tomija Janežića i produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, te jedan od najboljih produkcija iz Mađarske, Katona Joszef Szinhaz sa predstavom «Our class» u režiji Gabora Mate. Mustafić je na kraju najavio i neke koprodukcije i saradnje sa Oliverom Frljićem i East West Theatre Company Harisa Pašovića. «Pozivam vas da se zajedno borimo, da ne posustanemo, da očuvamo internacionalnu dimenziju Festivala, bez koje bi Sarajevo bilo prava provincija!», zaključio je Mustafić.

Nakon što je glumac Miodrag Miki Trifunov pročitao poruku povodom Svjetskog dana teatra koju je ove godine napisao Dario Fo, talijanski nobelovac i dramski pisac, Almir Imširević, predsjednik ITI (Internacionalni teatarski institut) Centra u BiH najavio je uskoro pokretanje časopisa za scensku umjetnost.

«Dvadeset i dva parlamentarca za mjesec dana prime 110 hiljada konvertibilnih maraka. Pozivam vas da razmislite koliko neka od najznačajnijih bh. teatarskih imena zarade tokom mjesec dana ili koliko su ukupno zaradili tokom višedecenijskog bavljenja teatrom», naglasio je Imširević ističući da teatarski umjetnici ne mogu zaprijetiti blokadama saobraćajnica i sličnim dramatičnim protestima.

«Oni vas za cijenu jedne desetominutne vožnje taksijem vode na mnogo ljepša mjesta i pri tome vas ne maltretiraju groznom muzikom i cigarama!», poručio je Imširević.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com