Tačno prije 20 godina Murat Šabanović zaprijetio miniranjem brane

Tačno prije 20 godina, Murat Šabanović je zaprijetio kako će minirati branu kod Višegrada i potopiti taj grad. Tadašnje Radio Sarajevo prenosilo je razgovor između Šabanovića, generala Milutina Kukanjca, Alije Izetbegovića i Muratove sestre Nure.

Na početku prenosa, Muratova sestra Nura zamolila je svog brata da ne radi to što je naumio na šta joj je Murat odgovorio da se na taj način bori za sve one koji su ugroženi. Nakon toga, u razgovor se uključuju i tadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović kao i tadašnji general JNA Milutin Kukanjac.

U međuvremenu, Šabanović je obećao kako neće dići branu u vazduh dok mu se ne daju garancije garantuje da će prestati napad i bombardovanje na Višegrad. Kukanjac je zamolio Murata da ne diže branu.

“Ako priđe vojnik, brana će poleteti. Ako poleti brana… Ja nisam za džihad, iako sam Musliman…”, kazao je Šabanović tada između ostalog.

“Isuviše Muslimana imaju za klanje. Nisu Muslimani više jajare”, dodao je Šabanović nakon što ga je Kukanjac još jednom zamolio da ne minira branu.

Nakon razgovora Kukanjca i Šabanovića, u razgovor se uključio i Alija Izetbegović, tada predsjendik BiH.

“Murate, ovde Alija Izetbegović. Evo, sada je Kukanjac obećao da će obustaviti paljbu. Pričekaj da vidimo da li će održati riječ. Poslušaj me! Nemoj ništa činiti do daljnjeg da vidimo hoće li general Kukanjac održati riječ. On je obećao da će obustaviti paljbu. Bit ćemo dalje u vezi”, kazao je Izetbegović.

“Predsjedniče, sada ću te poslušati i nikad više”, odgovorio je Šabanović koji se nakon toga povukao sa brane.

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com