Tragedija u Dubravama; Majka Mirzeta: Umrijet ću, ali se neću pomiriti s ovim što se desilo!

Tuga, plač, osjećaj tjeskobe i okupljene žene oko uplakane majke Mirzete Šabanović (41), koja je prekjučer u jutarnjim satima pronašla svoju dvojicu sinova Adnana (17) i Arnesa (19) mrtve u sobi, jučer su oslikavali nezapamćenu tragediju koja se desila u njenoj kući u mjestu Dubrave kod Visokog.

Neopisiva majčina bol ocrtala se na licu ove 41-godišnje žene, koja pred našom ekipom nije krila razočarenje i suze zbog gubitka voljene djece. Noć prije Adnan i Arnes s majkom su sjedili u dnevnom boravku, šalili se i smijali. Na spavanje su, kako nam je kazala uplakana Mirzeta, otišli oko pola sata poslije ponoći.

Nije dimilo

– Umrijet ću, ali se nikad neću moći pomiriti s ovim što im se desilo! Kada sam sutradan oko deset sati ušla u njihovu sobu, na ležaju sam zatekla Arnesa, koji je bio hladan i žut. Shvatila sam da je mrtav. Iz sveg glasa sam ih dozivala imenima. Adnan je spavao na podu na spužvi i bio je okrenut potrbuške. Prišla sam mu i okrenula ga. Bio je topao i ružičastog tena – govori nam uplakana majka, nakon čijih riječi su se začuli jecaji okupljenih komšija u kući Šabanovića.

Mirzeta je u pomoć najprije pozvala komšiju Mirsada Rizvana, koji je potrčao do kuće i, uplašen, uletio u dječiju sobu.

– Vidjeli smo da spasa ima samo za Adnana. Izgledalo je kao da spava. Zvali smo: ” Ado, Ado, probudi se!” Tresli ga, ali se nije odazivao. Oko 10.58 sati pozvali smo policiju i Hitnu pomoć – kazao nam je Rizvan.

Očajna majka Mirzeta priča nam da u sobi u kojoj su spavali njeni sinovi nije zatekla dim, te da ne vjeruje da je moguće da su se otrovali ugljenmonoksidom, kao što je pokazala obdukcija koju je tužilac Kantonalnog tužilaštva ZDK naložio odmah nakon uviđaja.

– Mi ložimo drva, nikad nije bilo problema! U peći je bilo još žara. Zar se do njega mogao stvoriti dim? Da je barem ljekar došao na vrijeme, možda bi moj Adnan danas bio živ. Niko od ljekara nije ušao u sobu da ih pogleda, da im da kisik, da ih reanimira. Samo su meni dali injekciju za smirenje – kroz plač nam je ponavljala majka Mirzeta.

Kćerki rođendan

Tokom prekjučerašnjeg uviđaja inspektor protivpožarne zaštite pregledao je solunare peći. U sobi gdje su nađeni Adnan i Arnes ne postoji funkcionalan dimnjak, već je kroz zid kuće izbačen solunar koji direktno iz peći odvodi dim vani. Tako se pretpostavlja da su se otpadni plinovi u toku ranog jutra vratili u sobu i na spavanju otrovali mladiće.

Otac mladića Hajrudin Šabanović vratio se preksinoć oko 23 sata iz Austrije, gdje povremeno odlazi da radi. Kako saznajemo, dok je bio u Austriji, njemu je javljeno samo da su djeca bolesna i da se treba što prije vratiti u Dubrave. Međutim, tamo ga je zatekla surova stvarnost.

Igrom sudbine, Hajrudin i Mirzeta će danas, na osmi rođendan njihove kćerke Medine, sahraniti svoju dvojicu sinova. Dženaza rahmetli Adnanu i Arnesu Šabanović bit će klanjana nakon ikindije-namaza u 14.30 sati na mezarju u mjestu Tušnjići kod Kiseljaka, a tevhid će biti proučen u obližnjoj džamiji u istom mjestu. Tušnjići su, inače, rodno mjesto njihovog oca.

Dobili jedan poziv

Iz Hitne pomoći u Visokom tvrde da su zaprimili samo jedan poziv od policije oko 12 sati i to da su djeca već mrtva.

– Policija nam je javila da se u kući nalaze dvojica mrtvih mladića, pa su se sestrica i doktor Safet Prnjavorac zaputili do kuće Šabanovića. Majci su dali “apaurin”. Njima je do Dubrava trebalo desetak minuta – pojašnjava šef Hitne pomoći Visoko Maid Mafalani, dodajući da je potom pozvan i doktor mrtvozornik Mirsada Omerbegović iz mjesta Moštre.

>> Tragedija u Visokom: Majka sinove našla mrtve u sobi

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com