Tromjesečna beba se ugušila sadržajem iz želuca

Sudski vještak medicinske struke Hamza Žujo obavio je obdukciju tijela tromjesečne bebe Ž. E. koja je umrla u subotu u stanu u sarajevskoj ulici Hendek na broju 9. Otac djevojčice Mirsad Šabović policiji je prijavio da mu je jedna od blizanki ispala iz ruku, ali obdukcijom je utvrđeno da na tijelu bebe nisu nađene povrede nastale usljed pada.

– Na tijelu bebe nema povreda od pada. Beba se ugušila jer je udahnula sadržaj želuca. To se dešava kada beba povraća, a sadržaj se vrati u dušik – kazao je Žujo, koji je objasnio da se i ovakvi slučajevi tretiraju kao nasilna smrt.

Mirsad Šabović, otac nastradale bebe, koja ima sestru blizankinju, u izjavi za “Avaz” kazao je da se igrao s jednom od curica, dok je druga spavala u sobi. Kada se druga beba probudila, otišao je u spavaću sobu i uzeo i nju u naručje te krenuo s obje bebe prema dnevnom boravku. Međutim, sapleo se o jorgan koji je bio na podu i pao s bebama.

Istu izjavu otac je dao i policijskim istražiteljima, kojima je rekao i da je odmah nazvao Hitnu pomoć i pokušao pomoći bebi kojoj je curila krv iz usta, ali, nažalost, u tome nije uspio.

Jasmina Omićević, portparol Kantonalnog tužilaštvu u Sarajevu, kazala je da će u Tužilaštvu, nakon što dobiju obdukcioni nalaz, odlučiti o daljnjim postupcima u ovom slučaju.

– Ako bude postojao osnov sumnje da postoje elementi krivičnog djela, bit će donesena naredba o provođenju istrage. Ako se, pak, utvrdi da je ovo bio nesretan slučaj, odnosno ne bude elementa krivičnog djela, bit će donesena naredba o neprovođenju istrage – kazala je Omićević, dodavši da Tužilaštvo, osim za obdukciju, nije izdalo naredbu za druga vještačenja. Tužilaštvo također nije izdalo naredbu za privođenje oca.

Zdenko Cihlarž, sudski vještak medicinske struke iz Tuzle, u izjavi za “Avaz” kazao je da je pojava gušenja od želučanog sadržaja rijetka kod beba i da se ona može dogoditi kod beba u snu ili kada beba leži u određenom položaju.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com