Turski privrednici s 500 miliona KM finansiraju formiranje farmi koza

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju turskih privrednika koja mu je predstavila projekt fomiranja više od hiljadu farmi koza u našoj zemlji.

Riječ je o investiciji vrijednoj 500 miliona konvertibilnih maraka kojom se osigurava posao za oko tri hiljade ljudi, a procijenjeni uticaj na ukupan BDP naše zemlje iznosio bi oko milijardu KM.

Kako je kazao voditelj projekta Aybar Uluca, investitor će osigurati operacionalizaciju ove ideje, tehnologiju, nabavku stočne hrane, veterinarske usluge i obuku, te otkup mlijeka i njegov plasman na već osigurano inotržište.

Finansiranje će se odvijati putem turskih banaka i povoljnih kredita koje je osigurala vlada Republike Turske, kao i putem Razvojne banke Federacije BiH. Kako je rečeno, farmerima će biti potrebna vrlo mala početna investicija.

Premijer Nikšić zahvalio je turskim investitorima na interesu i inicijativi, ocijenivši ovaj projekt izuzetno dobrim. Ukazao je na komparativne prednosti i prirodne resurse koje posjeduje naša zemlja za kvalitetno unapređenje stočarstva i ruralnog razvoja.

Posebno je istakao mogućnost realizacije ovog projekta u povratničkim područjima te je iskazao punu opredijeljenost Vlade FBiH da, u tom pravcu, sve svoje kapacitete stavi na raspolaganje.

Projekt, koji se već provodi u Turskoj, Bjelorusiji i Hrvatskoj, u našoj zemlji će biti, kako je rečeno, realiziran u narednih pet do šest godina.

Današnjem sastanku prisustvovali su i zamjenici premijera FBiH Jerko Ivanković Lijanović i Desnica Radivojević, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović, kao i savjetnik u Razvojnoj banci FBiH Mustafa Mujezinović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com