U Australiji pronađena otrovna žaba rekordne veličine

Ogromna žaba koja je pronađena u Queenslandu u Australiji svojom veličinom je šokirala čuvare parka.

Riječ je o žabi krastači pod nazivom “cane toad”, koja je šest puta veća od prosječne jedinke ove vrste. Teška je 2,7 kilograma te bi će vjerovatno oboriti svjetski rekord. Ovo “čudoviše” je dobilo nadimak “Toadzilla”, a pronađeno je u sjevernoj australskoj prašumi.

Ova vrsta žabe je prisutna u Australiji od 1935. godine te se radi o jednoj od najvećih štetočina. Procjenjuje se da ih danas ima više od dvije milijarde.

Kada je čuvarica parka Kylee Gray prvi put ugledala ogromnog vodozemca tokom patrole u Queenslandu, nije mogla vjerovati svojim očima.

“Nikad nisam vidjela ovako veliku jedinku. Izgledala je kao nogometna lopta s nogama. Nazvali smo je Toadzilla”, izjavila je Grey.

Ona i njen tim su uhvatili žabu za koju se vjeruje da je ženka te su je odnijeli u bazu na mjerenje. Znali su da je teška, ali ih je ipak iznenadilo to što će vjerovatno oboriti svjetski rekord. Zvanično rekord još uvijek drži žaba Prinsen teška 2,65 kg.

Gray je kazala da se Toadzilla hranila insektima, reptilima i malim sisarima. Ova vrsta žabe nema prirodne predatore u Australiji, otrovna je i pravi haos u populaciji nativnih životinjskih vrsta vrsta.

Koliko je žaba stara, zasad nije poznato, ali se zna da mogu živjeti do 15 godina u divljini.

Toadzilla je eutanizirana te će biti donirana muzeju u Queenslandu.