U BiH nema ni mjesta, ni razloga za povećavanje PDV-a

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) smatra da nema ni mjesta, ni razloga za povećavanje PDV-a u BiH.

“Ekonomski opravdano i moralno ispravnije je raditi na uštedi i efikasnijem trošenju budžetskih sredstava, gdje samo izdvajanja za plaće zaposlenih u javnoj upravi trenutno iznose 3,2 milijarde KM”, rekao je Damir Mehmedbašić, savjetnik za javne finansije CPI za “Dnevni avaz”.

Kada bi se izdvajanja za plate svela na nivo od deset odsto bruto društvenog proizvoda kao što je u Hrvatskoj i Srbiji, smatra Mehmedbašić, vlade na svim nivoima imale bi na raspolaganju oko 750 miliona KM godišnje.

“To bi skoro u potpunosti riješilo pitanje budžetskog deficita i otplate kredita MMF-u”, zaključio je on.

Ministar finansija FBiH Ante Krajina izjavio je ranije da se ozbiljno razmišlja o povećanju stope PDV-a ako ne uspiju pregovori o obnavljanju aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, te da je o povećanju oporezivanja već bilo riječi na sjednici Upravnog odbora UIO BiH.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je ranije da bi povećanje stope PDV-a sa 17 na 23 odsto bilo preveliko opterećenje za sve stanovnike BiH i da je da umjesto rasta osnovne stope potrebno razgovarati o uvođenju diferencirane stope PDV-a.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com