U općinama Fojnica i Kiseljak izvršena ekshumacija

Na lokalitetu šuma Bašino brdo u općini Fojnica izvršena je ekshumacija, a pronađeni su ostaci jednog tijela. Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtve bit će prebačeni u prosekturu In memoriam u Travniku radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

Na lokalitetu zgarišta zapaljene kuće vlasnice Ramize Jusić u mjestu Grahovci u općini Kiseljak izvršena je ekshumacija, kojom prilikom je pronađeno više ostataka ljudskog porijekla.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u JKP Gradsko groblje Visoko radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

DNK analiza ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje su vršile proces ekshumacije.

Ovim ekshumacijama prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, predstavnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i predstavnici Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

(VisokoIN/Onasa)

Vezani članci

Stanićev BFS odbija isplatiti naknadu za smrt svog radnika

Visokoin.com

Kompaniju BFS ne mogu zaustaviti inspekcija, sud, pečati, niti zabrinuti građani

Visokoin.com

Na području Kiseljaka ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Visokoin.com

U FBiH zaraženo još 150, jedno lice preminulo

Visokoin.com

Potpisan ugovor o obnovi kuća u Kiseljaku

Visokoin.com

Drama jutros u Kiseljaku: Planula benzinska pumpa “Trgotank” (VIDEO)

Visokoin.com