11. Augusta 2022.

U općinama Fojnica i Kiseljak izvršena ekshumacija

Na lokalitetu šuma Bašino brdo u općini Fojnica izvršena je ekshumacija, a pronađeni su ostaci jednog tijela. Pronađeni posmrtni ostaci tijela žrtve bit će prebačeni u prosekturu In memoriam u Travniku radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade.

Na lokalitetu zgarišta zapaljene kuće vlasnice Ramize Jusić u mjestu Grahovci u općini Kiseljak izvršena je ekshumacija, kojom prilikom je pronađeno više ostataka ljudskog porijekla.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni u JKP Gradsko groblje Visoko radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

DNK analiza ovih tijela radit će se u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Izvršenim ekshumacijama rukovodio je istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje su vršile proces ekshumacije.

Ovim ekshumacijama prisustvovali su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar sudske medicine, predstavnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i predstavnici Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

(VisokoIN/Onasa)

Vezani članci

Fojnica: Rijeka se izlila u naselju Drin, odroni na putevima

VISOKOIN.COM

Dobro jutro Visoko: Fojnica opet žuta, do kada više!?

VISOKOIN.COM

U FBiH zaraženo još 150, jedno lice preminulo

VISOKOIN.COM

Potpisan ugovor o obnovi kuća u Kiseljaku

VISOKOIN.COM

Drama jutros u Kiseljaku: Planula benzinska pumpa “Trgotank” (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Kiseljak: Građani za kazne duguju milion maraka

VISOKOIN.COM