U petak počinje Undiplomatic Art u Sarajevu

U petak, 22. marta, 2013. u 19 sati izložbom «Mogu biti gadno strpljiv(a)», Centra za vizuelne komunikacije PROTOK, u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu počet će ovogodišnji Undiplomatic art, program Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS. Sa ciljem povezivanja umjetnika i umjetnica sa ovih prostora, te prevazilaženja svih podjela, Sarajevo će od 22. do 24. marta 2013. a Banja Luka od 29. do 30. marta biti domaćini bogate kulturne razmjene.

«Undiplomatic art je umjetnost dijaloga i raduje me što ćemo pokazati da za umjetnike granice postoje samo u administrativnom smislu, jer je njihov jezik – jezik emocija», naglasio je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS. Najavljujući sadržaje ovogodišnjeg Undiplomatic arta, Mustafić je istakao da se kroz ovaj program provlače teme koje nam nekad nisu mile i drage, koje će nas suočavati sa samima sobom.

Pored izložbe u petak, isto veče bendovi «Važno obavještenje» i «Post scriptum» održat će koncert u Art kinu Kriterion sa početkom u 22 sata. U subotu 23. marta u 18 sati u Art kinu Kriterion će biti prikazani filmovi mladih umjetnika, dok će u nedjelju 24. marta u 20 sati na sceni SARTR-a biti odigrana predstava «Tajni dnevnik Adrijana Mola», Gradskog pozorišta Jazavac u režiji Ane Đorđević.

Najavljujući izložbu «Mogu biti gadno strpljiv(a)», njen kustor Predrag Terzić izrazio je zadovoljstvo ovakvom umjetničkom razmjenom, gdje će se sarajevskoj publici predstaviti čitava plejada mladih umjetnika i umjetnica kao što su Mladen Miljanović, Irena Sladoje, Radenko Milak, ali i studentice treće godine Mila Panić i Viktorija Banda.

Govoreći o izložbi «Kultura pamćenja» koju su zajedno realizirali MESS, YIHR, Loja Tetovo i SCP (Švicarski kulturni program) i koja kroz intimne priče pojedinaca predstavlja historiju. «Priče jesu vezane za rat, ali i za nastavak života i naglašavaju neraskidive veze među svima nama u regionu», najavila je Lejla Hodžić, kustosica izložbe. U Banja Luci će biti izvedena i predstava «Samo nek ne puca» Pozorišta mladih iz Sarajeva u režiji Dine Mustafića, filmski program, te koncert benda «Velahavle».

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com