U posljednjem kvartalu u ZDK zabilježen pad proizvodnje i izvoza

Tokom prvih devet mjeseci ove godine u Zeničko-dobojskom kantonu ostvaren je rast industrijske proizvodnje za 11 posto u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je iznosio 1 milijardu i 97 miliona maraka, a uvoz 1 milijardu i 145 miliona maraka, tako da je procent pokrivenost uvoza izvozom ostvaren na nivou 95,8 posto, po čemu je Zeničko-dobojski kanton na drugoj poziciji u Federaciji, iza prvorangiranog Bosansko-podrinjskog kantona. U ukupnom izvozu BiH, ovaj kanton učestvuje sa više od 17 posto.

U Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona zadovoljni su makroekonomskim pokazateljima za prvih devet mjeseci, ali napominju da se u posljednjem kvartalu bilježe negativni trendovi.

“U posljednja tri mjeseca 2011. došlo je do pada proizvodnje i izvoza. Pad je najvećim dijelom generisan krizom u Evropskoj uniji, koja je najveći trgovinski partner BiH i Zeničko-dobojskog kantona, a dobrim dijelom i političkom krizom zbog neformiranja Vijeća ministara BiH”, izjavio je danas predsjednik Komore, Šefkija Botonjić.

Botonjić smatra da će iduća godina za privredu biti još teža, ukoliko država ne bude napravila odlučne rezove, kada je u pitanju rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje.

“Izdvajanje na plaću i iz plaća u BiH iznosi 68 posto, a u jednoj mnogo naprednijoj i snažnijoj Njemačkoj 39 posto, što je nerazumljivo. Zvanični podaci kažu da 56 posto bruto društvenog dohotka BiH ide u javnu potrošnju, zbog čega mislimo da te odnose treba mijenjati. Nužne su i izmjene kolektivnih ugovora, koji osim privrede opterećuju i državni budžet”, kazao je Botonjić.

Prema podacima Privredne komore ZDK, u augustu je u ovom kantonu bilo zaposleno 70.506 osoba, od čega skoro 77 posto u privredi, a ostatak u neprivrednim djelatnostima. Prosječna plaća bila je 709 KM.

Istovremeno, na evidencijama su bile i 67.744 nezaposlene osobe, tako da stopa nezaposlenosti u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi 59 posto.

(VisokoIN/Zeda)

Vezani članci

Pogledajte kako će izgledati novi luksuzni stambeni objekat u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com