U ulici Visočkih brigada konzumirao alkohol, pa počeo da plače i puca iz pištolja

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv A.E. (rođen 1999. godine u Sarajevu) jer je “8. jula 2021. godine oko 06,30 sati u Visokom, u ulici Visočkih brigada broj (…), pucanjem iz vatrenog oružja izazvao opasnost za živote ljudi, na način da je prethodno konzumirao alkohol na terasi ispred kuće u kojoj živi u društvu prijatelja P. H. i A. N., te je nakon toga ušao u kuću i počeo da plače i iz crne torbe koja se nalazila u dnevnoj sobi uzeo vatreno oružje – prepravljeni signalni plinski pištolj turske proizvodnje marke „EKOL“, model „P29“, kal. 9 mm P.A.K., tvorničkog serijskog broja … (0ili9) (originalna verzija) iz kojeg se može ispaljivati pištoljsko bojevo streljivo kal.7,65×17 mm i izašao na balkon kuće u čijoj su neposrednoj blizini i druge naseljene kuće i znajući da tako može ugroziti živote drugih ljudi kada je u vazduh ispalio tri metka kalibra 7,65×17 mm, nakon čega je čahure od ispaljenih metaka bacio preko krova susjedne kuće i pištolj vratio u crnu torbu, a koji pištolj sa tri bojeva metka kalibra 7,65×17 mm u okviru nije pronađen prilikom vršenja uviđaja od strane policijskih službenika PS Visoko.”

Kako nadalje piše u optužnici Tuzilaštva ZDK-a, istog dana je “suprotno odredbama člana 6b. stav 1. tačka b) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“ broj 9/13) bez odobrenja držao vatreno oružje prepravljeni signalni plinski pištolj turske proizvodnje marke „EKOL“, model „P29“, kal. 9 mm P.A.K., tvorničkog serijskog broja … (…) (originalna verzija) iz kojeg se može ispaljivati pištoljsko bojevo streljivo kal.7,65×17 mm, iako je znao da je za držanje vatrenog oružja potrebno odobrenje.

Kako su naveli iz Tužilaštva ZDK-a, osoba A.E. je tog “8. jula u ulici Visočkih brigada broj (…), suprotno odredbama člana 6b. stav 1. tačka a) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“ broj 9/13), držao municiju i to jedan puščani bojevi metak kalibra 7,62×39 mm s univerzalnim zrnom koji se koristi za razne vrste poluautomatskih i automatskih pušaka, puškomitraljeza i dr. kalibra 7,62×39 mm, iako je znao da je građanima zabranjeno držanje ovakve municije, a koju municiju – puščani metak su pronašli policijski službenici PS Visoko prilikom pretresa stana postupajući po Naredbi za pretresanje Opštinskog suda u Visokom broj: … od … godine, te istu oduzeli uz izdavanje Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta broj … od … godine.”

Kako je navedeno, osoba A E. je time “počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, krivično djelo iz člana 52. stav 1. tačka b) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“ broj 9/13) i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH, a sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH.”

(Tuzilaštvo ZDK)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com