13. Augusta 2022.

U Visokom traje Međunarodna radna akcija volontera “MRAV Bosanske piramide 2012”.

U prvu smjenu (3.-17. juni) došli su voloneri iz Australije, Argentine, Kanade, Velike Britanije, Italije, Francuske, Poljske, Makedonije, Hrvatske, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Južne Koreje, Španije, Mađarske, Njemačke, Kipra, Slovenije i Austrije. Do kraja sezone očekuju se volonteri iz 50 zemalja sa šest kontinenata.

Italijanski arheolozi i volonteri prve smjene MRAV-a su, proširujući arheološku sondu na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca, pronašli organski materijal na betonskim blokovima piramide, a ispod nanosa zemlje i gline.

Uzorci će biti poslani na radiokarbonsku analizu i oni će pokazati minimalnu starost piramide.

Fondacija će 8. septembra 2012. organizirati mini konferenciju u Visokom pod nazivom: “ICBP 2012 – Skrivena historija”.

Učesnici jednodnevne konferencije bit će austrijski istraživač Klaus Dona, koji će predstaviti georadarske snimke svih piramida u Visokom, italijanski antropolog Paolo DeBertolis, koji će analizirati ultrazvučne i elektromagnetne fenomene snimljene na vrhu Bosanske piramide Sunca i u podzemnom labirintu, nizozemski istraživač piramida Phillip Coppens, sarajevski magistrant Senad Bahor, koji će prestaviti četverodimenzionalni model Bosanske doline piramida u proteklih 15.000 godina i Semir Osmanagić, koji će govoriti o osnovama nauke o piramidama.

Dva najveća svjetska medija koji prikazuju naučno-dokumentarne filmove National Geographic Channel i History Channel su snimili jednosatne episode o bosanskim piramidama koje će se emitirati u ljeto 2012.

Ovog ljeta i austrijska TV snima novi dokumentarac o Bosanskoj dolini piramida kojeg će plasirati u čitavom svijetu kao najpozitivniju vijest iz BiH.

Na vrhu Bosanske piramide Sunca, na dan ljetnog solsticija – 21. juna, održana je centralna svjetska manifestacija sviranja na kristalnim zdjelama.

Riječ je o tradicionalnoj svečanosti koja istovremeno ide u 35 zemalja svijeta, od Tibeta do Teotihuacana u Meksiku, Argentine do Stonehenga, Italije do Novog Zelanda.

(VisokoIN)

Vezani članci

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Faruk Šahinović: “Ukrasimo Kožarski most u znak sjećanja na KTK!”

VISOKOIN.COM

Novak Đoković proglašen za počasnog građanina Visokog

VISOKOIN.COM

Notarka mora isplatiti milion KM: Adnan Nazifović iz Visokog ostao bez kuće …

VISOKOIN.COM

Privode se kraju radovi na tenskim terenima u parku “Ravne 2” Visoko

VISOKOIN.COM