U Zenici najavljuju spalionicu otpada

Zenica je danas za ostatak bh. države izvor vijesti o utakmicama reprezentacije BiH, i o zagađenju, te neuspješnim protestima građana i aktivista protiv vlasti i Arcelor Mitala, koji je vlasnik željezare.

Međutim, koliko god se građani s pravom, zabrinuti za zdravlje i egzistenciju, bunili, toliko su vlasti gluhe na njihove proteste i zahtjeve.

Tome u prilog svjedoči i najava izgradnje spalionice otpada u neposrednoj blizini Zenice, u naselju Raspotočje.

Spalionice otpada su veliki zagađivači i, ukratko, jako je teško doseći prihvatljiv nivo zaštite od zagađivanja okoliša. Aktivisti za zaštitu okoliša i stručnjaci širom svijeta spalionice smatraju jednim od najvećih zagađivača zraka.

Prema nekim informacijama, spalionica će pokrivati cijelu regiju Srednje Bosne, a zajedno u cijeli projekat ulažu Opština Zenica i njemačka kompanija Alba.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zakazalo je javnu raspravu, ali u 11 sati, tokom radnog dana, u četvrtak, 17. novembra, sigurni da će u tom terminu doći mali broj građana, prenosi Radiosarajevo.

Aktivisti i u samom terminu rasprave vide pokušaj vlasti da što prije izbjegnu legalne procedure konsultiranja sa lokalnom zajednicom putem javne rasprave.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com