UIOBiH otkrila prevaru u ispostavi u Visokom

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u carinskoj ispostavi u Visokom otkrila je pokušaj carinske prevare prilikom uvoza većeg broj tepiha iz Turske u BiH.

S obzirom na to da je UIOBiH u prethodnom periodu pokrenula provjeru vjerodostojnosti faktura, koje uvoznici prilažu prilikom uvoznog carinjenja roba, u septembru prošle godine utvrdila je da je preduzeće iz Zenice u četiri navrata uvezlo razne tepihe ukupne površine 34.584,09 kvadratnih metara.

Prilikom uvoza u postupku uvoznog carinjenja prijavljena je ukupna vrijednost robe u iznosu od 104.460,27 eura, na osnovu čega su obračunate i plaćene zakonski predviđene uvozne dažbine.

Posumnjavši u vjerodostojnost fakture koja je pratila uvoz robe, UIO je fakturu poslala na naknadnu provjeru u Tursku, odakle je Carinska služba Republike Turske dostavila Upravi orginalnu fakturu koja je bila prijavljena za izvozno carinjenje iz Turske u iznosu od 237.474,27 eura.

Tako je naknadnom provjerom utvrđeno da je uvoznik u cilju izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina fakturnu vrijednost robe umanjio za čak 133.014,00 eura, te je razlika između obračunatih uvoznih dažbina i onih koje su stvarno trebale biti obračunate iznosila 50.000 KM, navode iz UIOBiH.

UIO je već pokrenula postupak naknadne naplate uvoznih dažbina, a protiv pravne i odgovorne osobe u njemu, pred nadležnim sudom u Zenici bit će pokrenut prekršajni postupak.

Također, Sektor za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa u UIO ispitaće postojanje i eventualne krivične odgovornosti, te ukoliko se ista utvrdi proslijediti izvještaj Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz Odjela za komunikacije UIOBiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Josip Pejaković: Visoko će tek pokazati svoj potencijal

VISOKOIN.COM

Nesvakidašnja priča iz Visokog: Arman i Alma se upoznali u autobusu, pa odlučili da njime idu na vjenčanje

VISOKOIN.COM

Admir Babić (SDP): Mještani Dubrava su mi poslali ove slike, vrijeme je da se konačno riješi ovaj problem

VISOKOIN.COM

Grad Visoko u prvih šest mjeseci posjetilo više od 70.000 turista

VISOKOIN.COM

Admir Babić: Zašto se nije izvršila rekonstrukcija puta u mjestu Dubrave?

VISOKOIN.COM

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

VISOKOIN.COM