Uspješan koncert Microtonal Guitar dua iz Turske

Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini i Sarajevo International Guitar Fest u saradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adila Zulfikarpašića, sinoć su organizirali koncert Microtonal Guitar Duo. Radi se o poznatim turskim gitaristima Tolgahan Çoğulu i Sinan Cem Eroğlu koji su se sarajevskoj publici predstavili izvedbom kompozicija tradicionalne narodne muzike iz Anadolije.

Microtonal Guitar Duo osnovan je 2011. godine. Njihove gitare, mikrotonalna gitara koju 2008. godine otkriva Tolgahan Cogulu i gitara bez pragova, omogućavaju im sviranje mikrotonalne i makamske muzike sa svim potrebnim mikrotonovima. Sarajevska publika uživala je u izvedbama najpoznatijih anadolskih pjesama kao što su Yemen Türküsü (muzički aranžman Tolgahan Çoğulu, Sinan Cem Eroğlu) i Fidayda (muzički aranžman Tolgahan Çoğulu, Sinan Cem Eroğlu) ali i u instrumentalnim izvedbama pjesama jednog od najpoznatijih turskog pjesnika, Asik Veysel Satiroglua, sa pjesmom Kara Toprak (Crna zemlja) u muzičkom aranžmanu Ricarda Moyana.

Rođen 1978. godine u Ankari, Tolgahan Çoğulu klasičnu gitaru počinje svirati sa 12 godina. 2001. godine zajedno sa Ayhan Akkaya fakultetsku diplomu za flamenko i klasičnu gitaru stiče na Boğaziçi fakultetu. Tolgahan Çoğulu je stekao titule magistra i doktora na Tehničkom Univerzitetu Istanbul, Dr. Erol Ucer Centar za napredne studije muzike (MIAM). Njegova doktorska disertacija nosi naziv “Izvedba na klasičnoj gitari sa prilagodljivim pragovima”, a objavljena je 2011. Aktivno je sudjelovao na masterclassu gitarista: Roland Dyens, Carlo Domeniconi, Dale Kavanagh, William Kanensiger, Jorge Cardoso i mnogim drugim. Çoğulu je 2010. godine na Turskom državnom muzičkom konzervatoriju osnovao je program klasične gitare, gdje i danas radi kao predavač.

Sinan Cem Eroğlu rođen je 1986. godine u Ankari, a prve muzičke korake pravi u radionici svoga oca Kemala Eroglu. Sa 11 godina ga primaju u ITU – Turski državni muzički konzervatorij, odsjek za instrumente. Do sticanja diplome svirao je kaval, duhački muzički instrument, u klasi Cihana Yurtcu. Diplomirao je na Turskom muzičkom konzervatoriju i Tehničkom fakultetu u Istanbulu 2009. godine. U zemlji i inozemstvu učestvovao je na brojnim koncertima, kao kompozitor i aranžer činio je dio velikog broja muzičkih albuma, a u brojnim igranim filmovima kao i TV serijama i drugim televizijskim programima svirao je kaval, gitaru, gitaru bez pragova, kopuz, saz, ali i pjevao kao vokal. Na Tehničkom fakultetu u Istanbulu, Turskom državnom muzičkom konzervatoriju, bavi se istraživačkim radom.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Aleksandra Prijović ide i na treću Zetru: Dva koncerta rasprodana u rekordnom roku, otvoren i treći termin…

Visokoin.com

Mirza Selimović objavio novu pjesmu „Plakaćeš“

Visokoin.com

Matea Kalajdžić: “Bez ljubavi, umjetnosti, interakcije sa drugim ljudima, nemoguće je živjeti!”

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com