Usvajanje Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca je bila prilika da SDA pokaže da štiti stabilnost BiH

Nakon jučerašnjeg neusvajanja prijedloga zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata izrazito smo razočarani u nespremnost političkih stranaka koje su glasale protiv ovog prijedloga dovodeći tako u ozbiljnu sumnju njihovu dobronamjernost prema stabilnosti i napretku Federacije Bosne i Hercegovine.

Po svaku cijenu kontriranje zalaganjima premijera Nermina Nikšića i ministraZukana Heleza da se usvoji ovaj zakon kako Federacija BiH ne bi snosila ozbiljne posljedice kao što su dovođenje u pitanje kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, pa i smanjenje svih stavki u budžetu za 30 i više posto, je u najmanju ruku sramotno. Sramota je i veća jer se nije želio podržati zakon koji uvodi pravedniji sistem kojim se konačno stvaraju uvjeti da demobilisani borci, ratni vojni invalidi i pripadnici policije ostvare pravo na prijevremenu penziju zbog zasluga u odbrani BiH i to pod jasno propisanim kriterijima.

Podsjećamo da je vlada premijera Nikšića učestvovala u sklapanju ovog aranžmana sa MMF-om, kako bi osigurala vraćanje ogromnih dugova koje je prema ranijem propalom aranžmanu sa MMF-om napravila prethodna vlada SDA, pa je ovo bila šansa da se ova stranka izdigne iznad skupljanja jeftinih političkih poena i prestane djelovati opoziciono, a pri tome i dalje sjediti u vladi. Nažalost na jučerašnjoj sjednici se pokazalo da su čak i ozbiljni interesi ove zemlje poput njene fiskalne stabilnosti i održavanja dostignutog nivoa izdvajanja za penzionere, branitelje, neratne invalide te budžetskih poticaja, za pojedine političke stranke poput SDA manje vrijedni od toga.

Ovo je također bila šansa da SDA odstupi od svojih ispraznih populističkih priča i konkretno pokaže da im je stalo da štite stabilnost države, jer je ovakvo slabljenje FBiH udarac i za Bosnu i Hercegovinu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com