Uvoz mlijeka u BiH samo uz izvještaj laboratorije

Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i stočne hrane u BiH moguć je ukoliko pošiljke prati analitički izvještaj laboratorije o obavljenoj analizi na prisustvo mikotoksina, izjavio je direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić.

Prema njegovim riječima, pošiljke mlijeka, proizvoda od mlijeka i stočne hrane iz zemalja okruženja koje ne ispunjavaju ove uslove biće podvrgnute detaljnoj kontroli, uzimanju uzoraka za laboratorijska ispitivanja i zadržane u skladištima uvoznika do dobijanja rezultata analitičkih ispitivanja.

Mačkić je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da BiH, kao ni zemlje okruženja, nema referentnu laboratoriju za kontrolu mlijeka, već za provjeru rezultata koristi laboratorije EU.

“Nadležne institucije BiH su prve u regionu otkrile prisustvo aflatoksina M1 u mlijeku pojedinih proizvođača, te su o tome obavijestile institucije u zemljama porijekla zdravstveno neispravnog mlijeka, što je najbolja poruka potrošačima da sve institucije preduzimaju mjere s ciljem obezbjeđivanja zdravstveno ispravne hrane“, rekao je Mačkić.

On je dodao da je Agencija pripremila i program kontrole koji će obuhvatiti ispitivanje ostataka pesticida u hrani, ispitivanje nitrata u hrani biljnog porijekla, prisustvo radionuklida, mikotoksina i teških metala te monitoring GMO koji će obuhvatiti praćenje hrane za ljude i životinje, na bazi soje i kukuruza.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com