Vehabije iz Prizrena, Skoplja, Tutina, Novog Pazara, Beča, Beograda, Zemuna, Zagreba, Celja, Luksemburga…

FTV objavljuje spisak vehabija iz Gornje Maoče koji drže sve konce u ovoj radikalnoj vjerskoj skupini. Upada u oči da ogroman većina njih uopće nije iz BiH. Pomenut ćemo neke od njih čija su se imena često pominjala u medijima i manje-više su poznata našoj i svjetskoj javnosti.

Karray Kamel, poznatiji kao Abu Hamza, došao je u BiH iz Italije. Kao i Saleh Nedal zvani Hašim. Obojica su, godinama prije dolaska u BiH, slobodno i sasvim normalno živjeli i radili u Italiji. Lionel Dumont zv. Abu Hamza, Biniam Zeferini i Mouloud Bougelan došli su iz Francuske.
Oni čak i nisu Arapi ili muslimani, nego su autohtoni Francuzi koji su prešli na islam, a potom došli u BiH.

Andrew Rowe je Britanac koji je, kao i pomenuti Francuzi, prešao na islam nekoliko dana prije polaska u BiH. Imad Al Husin zv. Abu Hamza i Awad Aiman živjeli su, kao studenti, godinama u Srbiji. Nakon početka rata su prešli u Hrvatsku, a odatle, u vrijeme potpune blokade, došli u našu zemlju.

Idriz Biljibani iz Prizrena, Kosovo. Koji, interesantno je, sasvim slobodno i vrlo često odlazi u Beograd i druži se sa bliskim saradnicima Hamdije Jusufspahića. Biljibani nikada nije imao nikakve veze sa Bosnom dok nije, prije tri do četiri godine, odjednom počeo da dolazi ovamo da «drži predavanja».

Sljedeći od prvaka je Husein Ademi zvani Ebu Idriz, Rom iz Skoplja. Njegove veze sa Bosnom su iste kao i veze Biljibanija. I on dolazi ovamo kako ubijedio bosanske muslimane kako treba ne samo da ne poštuju nego čak i da se bore protiv neislamske BiH, neislamske vlasti u BiH, neislamske policije u BiH i sl.

Odmah uz njih dvojicu je i Mirsad Omerović zv. Ebu Teima, Sandžaklija iz Tutina koji živi i radi u Beč.u I on, kao i prethodna dvojica, poziva bosanske muslimane da ne poštuju neislamsku BiH, neislamsku vlast u BiH, neislamsku Islamsku zajednicu u BiH i sl.

U samom vrhu selefijske zajednice u BiH je i Adem Demirović, rođen u selu Ribarnica kod Tutina, a živi i radi u Beču. Rado ističe svoj ultra-radikalizam, ali ni on, zanimljivo je, nema problema sa dozvolom za boravak u Austriji. Ni slobodnim kretanjem širom Evrope.

Jedan od najistaknutijih i, usput, najradikalnijih selefija u Gornjoj Maoči je već pomenuti Goran Pavlović iz Beograda. Bio je vrlo blizak sa Mevlidom Jašarevićem. Zajedno s njima se, među značajnije selefije u Gornjoj Maoči, svrstavaju Senad Idić i Samir Ismaili iz Zemuna.

Izo Alajbegović je rođen i odrastao u Zagrebu. Iz Zagreba su i Sejad Plojović i njegova sestra Nevresa Plojović.

Bojan Vavpetič, Rok Šogorič i Matevž Cvetkovič su iz Slovenije.

Mehmed Tahiri, Samir Ahmetović, Senad Idić i Samir Ismaili su iz Beograda.

Eldin Ličina, Fatmir Muratović, Edin Gilić, Edin Murić i Ismail Gicić su iz Novog Pazara.

(VisokoIN/FTV)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com