Veliko zahlađenje s kišom, u Krajini pada snijeg

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno s kišom u nizinama, u višim područjima i u nizinama u Krajini pada snijeg.

Temperature u 07.00 sati imale su slijedeće vrijednosti: Bjelašnica -3 stepena, Bihać, Ivan Sedlo, Kupres i Livno 0, Bugojno i Sanski Most 1, Prijedor i Sarajevo 2, Drvar, Jajce i Sokolac 3, Zenica 4, Goražde 5, Banja Luka, Gradačac i Mostar 6, Doboj, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 7, Bijeljina 8, Stolac 9, Trebinje 11 i Neum 13 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 916 hPa, za 26 hPa je manji od normalnog i opada, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Pogoršanje biometeoroloških prilika uz padavine i zahlađenje, kod hroničnih bolesnika i meteoropata će uzrokovati jačanje tegoba.

Usljed većeg sadržaja vlage i nižih temperatura, osjet hladnoće će se pojačati. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i reducirati boravak na otvorenom, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, uz povećanu opasnost od odrona. Zbog sniježnih padavina otežano je saobraćanje na pojedinim dionicama u višim predjelima.

Posebno se izdvajaju putevi Kupres-Bugojno (prevoj Koprivnica), Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor (Makljen), Livno-Šuica, Šuica-Tomislavgrad-Kolo, Glamoč-Mlinište i Trnovo-Foča (Rogoj). Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su jutros kratkotrajna.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com