VISOKO: Osuđeni roditelji koji su dijete izgladnjivali i držali kao roba

Na godinu dana zatvora zbog nasilja nad šestogodišnjim djetetom osuđeni su supružnici S. H. i S. A. To je presuda suda u Visokom za krivična djela “Nasilje u Porodici” u sticaju sa produženim krivičnim djelom “Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika”.

“Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Opšinski sud u Visokom dana 30.03.2022.godine, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv S.H. i S. A. zbog produženog krivičnog djela Nasilje u porodici u sticaju sa produženim krivičnim djelom Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika, kojom im je za krivično djelo Nasilja u porodici utvrdio kazne zatvora u trajanju od po 11 mjeseci, a za krivično djelo Zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika utvrdio im je kazne zatvora od po tri mjeseca, te optuženima izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu”, stoji u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Optuženi supružnici su, na glavnom pretresu, priznali krivicu za djela koja im se stavljaju na teren, navodeći kako su učinjena u vremenskom periodu od marta 2020. godine do 8. septrembra 2021. godine, ali nakon što Tužilaštvo nije uspjelo dokazati prvobitnu optužnicu da je zlostavljanje dječaka trajalo od 2018. godine.

Podsjetimo, saznanje o slučaju zlostavljanja šestogodišnjeg dječaka, kojeg su supružnici S. držali u ropstvu i izgladnjivali, šokiralo je Visoko, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Dječak je, nakon prijave NN osoba, smešten u SOS selo u Sarajevo, a tek po okončanju sudskog procesa Centar za socijalni rad Visoko može donijeti odluku o njegovom usvajanju ili smještanju kod nekog od članova porodice.

Prvobitna optužnica Tužilaštva sadržavala je i detalje zlostavljanja dječaka. Između ostalog stajalo je kako su otac i maćeha šestogodišnjaka godinama tukli kaišem, čupali za kosu, izgladnjivali, i tretirali drugačije od drugo dvoje djece. Prema optužnici, dječaku zatvorenom u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, godinama su komšije kroz otvor na prozoru davali hranu, sve dok to nije primijetio dječakov otac koji je nakon toga prozor zakovao.

U prostoriji u kojoj je boravio, dječak nije imao uslove ni za obavljanje fizioloških potreba. Tutu nije imao gdje istresti, a u optužnici je stajalo i kako se zbog toga u prostoriji u kojoj je boravio osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a kako je dječak zatečen iscrpljen, gladan, žedan i umoran sa svega 10 do 15 kilograma.

Prema navodima medija, dodatna specifičnost slučaja je u tome što je centar za socijalni rad i policija na adresi dječaka boravila još 2019. godine, ali tada, po njihovim tvrdnjama, nisu primijetili nasilje nad dječakom.

Vezani članci

Pogledajte kako će izgledati novi luksuzni stambeni objekat u Visokom

Visokoin.com

Mirza Ganić: Visoko je predivni grad s velikim potencijalom!

Visokoin.com

Gradonačelnik Mirza Ganić obišao kritične tačke tokom obilnih padavina u Visokom

Visokoin.com

Visoko: Stanovnici Hadžijine vode traže hitno rješenje!

Visokoin.com

Čovjek svijet! – Branislav Mara Mirković

Visokoin.com

Franjevačka gimnazija u Visokom – gradilište ujedinjene Bosne i Hercegovine

Visokoin.com