VISOKO: Priča o zaboravljenom spomeniku poginulim partizanima

U krugu nekadašnje kasarne “Ahmet Fetahagić” u Visokom nalazi se pomalo zaboravljeni spomenik poginulim partizanima iz Drugog svjetskog rata. Spomenik sa sedam stubova, tačnije šina simbolično predstavlja sedam boraca-partizana koji su poginuli 10. aprila 1943. godine u sudaru vozova kojim su Nijemci prevozili zarobljene partizane. Ispod sedam šina, na spomeniku se nalazi i ploča na kojoj piše:

“Ovdje su sahranjeni sedmorica partizana koji su poginuli 10. aprila 1943. godine prilikom sudara vozova u kojemu se nalazilo i 30 zarobljenih, bolesnih i ranjenih partizana koje su Nijemci zarobili u IV ofanzivi. Visoko, aprila 1954. godine. Savez boraca NOR-a Visoko”.

Inateresantno je da je oko same ploče i šina postavljeno 8 bijelih blokova, a razlog za to je što je na tom mjestu bio sahranjen i Franjo Žagovec, željezničar-partizan koga su ustaše objesile u centru Visokog 16. septembra 1944. godine, na drvetu koje se nekada nalazilo preko puta sadašnje zgrade Gradske uprave.

Spomenik, koji je dakle podignut 1954. godine, na 11. godišnjicu od tragedije, projektovao je vojnik Dragoslav Stanković, dipl. inž. arh. inače rodom iz Aleksinca, dok je radovima na izgradnji spomenika rukovodio desetar Božidar Videc, dipl. inž. građ. rodom iz Zagreba. Ogromnu pomoć su imali od svojih kolega vojnika, posebno potpukovnika Miroslava Đurđakovića, koji je omogućio izgradnju spomenika.

(Neven Krajišnik)

Vezani članci

Najmlađi gradski vijećnik / Tarik Halilović napustio Platformu za progres i pristupio SDP-u BiH

VISOKOIN.COM

Amra Babić: Sretan Dan državnosti!

VISOKOIN.COM

Prodata imovina firme koja je donijela procvat kožarstva u Visokom

VISOKOIN.COM

Dvojica uposlenika JP Visoko Ekoenergija Visoko osuđeni na zatvorske kazne

VISOKOIN.COM

Proizvedene u Visokom: U napolitankama pronađena salmonela

VISOKOIN.COM

Iz RK Gračanica odgovorili RK Bosna: Vaš komentar ne korespondira istini

VISOKOIN.COM