Vitez: Objesila se zbog čokoladice

Četrdesetjednogodišnja Božana Lekić iz Grginog Polja kod Viteza objesila se u šumi nedaleko od mjesnog groblja, najvjerovatnije, u ponedjeljak poslije podne. Njeno beživotno tijelo pronašao je preksinoć jedan mještanin, nakon dvodnevne potrage koju je organizirala porodica.

Cijela drama porodice Lekić započela je u ponedjeljak ujutro dok je Božana bila na radnom mjestu čistačice u trgovačkom centru FIS u Vitezu. Obaviještena je da treba ostati raditi do kasno uvečer.

“Poslala mi je u 11 sati poruku da će raditi produženo do 21 sat. Kako su mi rekle njene kolegice, ubrzo su je dvojica zaštitara, Rudo i Bruno, priveli na saslušanje, jer je viđena da je uzela i pojela čokoladicu s pulta. Nisu joj zvali šefove, nego su glumili kauboje. Ispitivali su je, a onda joj je došao šef Filipović, koji joj je rekao da dva-tri dana odmori kući, da će joj se javiti, da neće zbog toga prekršaja dobiti otkaz. Međutim, njoj je postalo jasno i kroz suze mu je vratila firminu akreditaciju i izašla. Ono što nas užasava jeste to da su je u takvom stanju pustili kući, a da nisu nas pozvali. Stotinu puta su zvali kući kad treba vanredno doći, kad treba ići čistiti na Vlašiću po drugim FIS-ovim objektima, a kad se tako nešto dogodi, pustili su je bez riječi, iako su vidjeli da je stalno govorila da “ne može podnijeti takvo stanje da je optuže da je lopov”, kaže nam njen muž Zdenko.

On ističe da je u FIS-u radila deset godina i da su je uvijek hvalili da je vrijedna, da ostaje prekovremeno i neplaćeno, te da sigurno nije mogla podnijeti takvu vrstu iznenadnog mobinga, tim prije što je za svakodnevni višesatni posao i prekovremeni ostanak na poslu dobivala 300 do 400 KM. I on je jedanaest godina radio u istoj firmi, kao vozač, ali je, kako kaže, “sam dao otkaz jer nije mogao podnijeti nepravdu i pritiske”. On je jučer s bratom Zoranom i Božaninim bratom Josipom dočekivao komšije, prijatelje i rodbinu umrle, koji su mu izražavali saučešće, prenosi Dnevni avaz.

Zoran kaže da su, nakon što se poslije 21 sat nije pojavila kod kuće, otišli pred FIS i saznali da se Božana još prije podne razdužila i napustila centar.

“Vidjeli su je kako je napravila luk oko naselja u kojem živimo, od Kimterka, preko pijace, posljednji put je oko 13 sati viđena na groblju kod crkve Zabilje, tu je bila na bratovom grobu, a onda je otišla u obližnji šumarak i počinila samoubistvo”, kaže Zoran. Još u utorak su je tražili u blizini mjesta samoubistva, ali slučaj će htjeti da je pronađe mještanin koji je kroz šumu šetao psa.

Lekićevi, inače izbjegli u ratu iz Janjca kod Zenice, nastanjeni su u naselju koje gravitira Biloj. Živjeli su u novoizgrađenoj kući s dvoje djece, Denisom i Katarinom. Kako je rečeno Dnevnom avazu u porodici stradale, Božana će biti sahranjena danas poslije podne na mjesnom groblju Zabilje u Biloj.

Tokom potrage muž je dobivao Božanin broj mobitela koji je pronađen uz nju. U njemu je bila oproštajna poruka, koju nije poslala, ali ju je napisala smatrajući da će je muž pročitati.

“Napisala je da je stid zbog onoga što su je optužili, da ne može podnijeti tu sramotu i kako će reagovati ljudi u firmi, komšije, ako se pročuje. Napisala je: “Oprostite mi, ti i djeca, molim te, naći ćete me pored groblja”, ali nije poslala poruku, ostavila je otvorenu u mobitelu”, kaže kroz suze Zdenko.

Kada je 28. aprila prošle godine izvjesni Josip Žilić (30) počinio razbojništvo u kojem je iščupao bankomat iz FIS-a te ga odvezao u nepoznatom pravcu, Božana je bila osoba kojoj je napadač zaprijetio pištoljem, a nakon što ga je noćni čuvar pokušao spriječiti, zapucao je u njihovom pravcu i ranio čuvara. Nakon toga Božana je, kaže njen muž, mjesecima bila u šoku i sa strahom išla na posao.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com