Vlada Federacije BiH gasi BH Airlines?

Jedina državna aviokompanija “BH Airlines” uskoro će se ugasiti, piše “Dnevni avaz” pozivajući se na izvore bliskih Vladi Federacije BiH.

Razlog za ovakvu odluku, koju će ova državna institucija uskoro usvojiti, jeste neisplativost daljnjeg finansiranja kompanije čiji su dugovi premašili desetine miliona maraka.

Vlada FBiH za finansiranje “BH Airlinesa” izdvajala sedam miliona KM godišnje, ali su dugovi prema povjeriocima totalno prizemljili ovu kompaniju, koja ima svega dva aviona, ali i 108 zaposlenika.

Nedavno je i “Hypo Alpe-Adria banka” blokirala račune “BH Airlinesa”, a razlog su bili značajni iznosi dospjelih nenaplaćenih dugovanja prema banci, kao i veliko kašnjenje u otplati po osnovu lizinga kojim su 2005. godine kupljena dva aviona.

Jedan od razloga za gašenje državne aviokompanije, kakoje potvrđeno iz Vlade FBiH, jeste i prekid partnerstva s “Turkish Airlinesom”, čija su dugovanja prema bankama na osnovu dospjelih rata za nabavku aviona dokrajčila “BH Airlines” te ostavila firmu u finansijskoj dubiozi.

No, iz Vlade FBiH potvrđeno je da su od suvlasničkih udjela u ovoj firmi odustale i mnoge svjetske aviokompanije koje su, nakon odlaska “Turskih Airlinesa”, bile zainteresirane da budu strateški partneri.
– Nakon što su se uvjerili u poslovanje u preduzeću i sagledali sve činjenice, ubrzo je odustajala jedna po jedna kompanija. Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od “BH Airlinesa”, navodeći da bi suvlasnički dio bio potpuno neisplativ – tvrdi naš sagovornik iz Vlade FBiH.

Prema ugovorima o finansijskom lizingu za dva aviona ATR 72, “BH Airlinesu” trenutno je dospjelo za plaćanje 5,6 miliona KM. No, u slučaju prodaje jednog pa možda i drugog aviona, HETA Sarajevo traži da se trenutno prizna iznos dospjelih i nedospjelih dugovanja u ukupnom iznosu od skoro 18 miliona KM, kojima su uključeni svi anuiteti, plus ostatak vrijednosti po otplatnim planovima zaključno sa majem 2015. godine, što bh. firmi nikako ne odgovara.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com