Vlast priprema povećanje poreza na dohodak i do 100 posto

Zbog nedostatka novca u budžetima i smanjenih prihoda, vlasti pripremaju odluku da ta sredstva namaknu novim povećanjem poreza na plaće! Kako saznaje “Dnevni avaz”, federalne vlasti pripremaju radne materijale o povećanju poreza na dohodak, i to po diferenciranim stopama, što je potvrđeno i iz Asocijacije poslodavaca FBiH.

Prema tim planovima, predviđeno je primjenjivanje takozvane progresivne skale po mjesečnim primanjima.

Tako će, ukoliko na kraju bude usvojen ovaj prijedlog, porez na dohodak za one koji imaju neto plaću do 1.500 KM ostati isti. No, teret finansiranja gubitaka vladajućih struktura i rupa u budžetima trebali bi, prema ovim planovima, pokriti građani čija su primanja viša od 1.500.

Za one koji imaju plaću do 2.000 KM porez će iznositi 15 posto, dok će onima čija su primanja iznad 2.000 KM mjesečno biti odbijen porez u iznosu od čak 20 posto!

To, u prijevodu, znači da će onome čija neto plaća, primjerice, iznosi 2.000 KM mjesečno biti uziman porez od 400 KM, dakle jedna petina ličnog dohotka. Tako će porezna stopa za neka primanja u većem bh. entitetu imati rast od čak 100 posto!

Inače, od 1. januara 2009. godine u FBiH je na snazi bila jedinstvena stopa poreza na dohodak u iznosu od 10 posto, dok je u ranijim godinama ona iznosila tek pet posto. No, ni to nije sve. Prema saznanjima Avaza planirano je i oporezivanje toplog obroka, pa čak i regresa!

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić potvrdio je ova saznanja kazavši da u vezi s ovim prijedlogom sve grupacije trebaju prvo napraviti svoje kalkulacije o tome u kojoj mjeri ova stopa donosi opterećenje privredi.

– Vlasti žele namaknuti nedostajuće prihode. Naš je zahtjev, međutim, bio da se rastereti privreda, ali isto tako zahtijevamo da se ide ka smanjenju rashoda umjesto na nužno povećanje prihoda. Poreze na dohodak u ovakvoj situaciji, kada se kriza ponovo vraća, ne treba povećavati – naglasio je Bakšić.
Međunarodni stručnjak za razvojnu ekonomiju Zlatko Hurtić kaže za “Avaz” da bi podizanje poreza bilo samo još jedan u nizu dokaza da vlasti ne namjeravaju provoditi izborna obećanja da bi balansirali budžetsku potrošnju.

– U uvjetima kada stand-by aranžman nije izvjestan i kada unutrašnji dug raste prekomjernim zaduženjem vlasti na svim nivoima, podizanjem poreza pokušava se održati neodrživo visok nivo javne potrošnje. To samo potvrđuje da i ova vlast kani zadržati budžete samo u funkciji javne administracije i socijalnih transfera. Ne postoji gotovo nikakva podrška javnim investicijama, privredi ili poljoprivredi – smatra Hurtić.

Hurtić dodaje da rast poreza, uključujući i PDV-a, u uvjetima rastuće ekonomske krize ne samo da je nepoželjan nego i kontraproduktivan. U slučaju povećanja PDV-a, o čemu se već duže razmišlja, kako navodi Hurtić, doći će do rasta cijena, smanjenja potražnje, a samim time i kupovne moći domaćinstava, što će, u konačnici, dodaje on, utjecati i na gubitak velikog broja radnih mjesta.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com