Vučić: Dat će nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje nezavisnosti Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da se pred Srbiju postavi ultimatum za ulazak u Evropsku uniju.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da će se od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova.

“Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Dat će nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Znam i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali za sada ne mogu da kažem. Prijedlog će biti Ahtisarijev plan plus plus”, rekao je Vučić za Prva TV.

Vučić je ukazao da ljudi u Srbiji vole da srbuju, ali da svi razmišljaju o imaginarnoj ideji, a ne o stvarnom stanju na terenu. On je zatim predočio šta očekuje po pitanju Kosova.

“Predočit će nam kao rješenje nešto što nećemo moći da prihvatimo. Uvjeren sam u to, i to će se čak desiti ove godine. Njihova će ideja biti asocijacija Ahtisari. Pokušat će da nam daju garancije za EU, ali pod uslovom da priznamo Kosovo, i ponudit će nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I šta onda? Ja ću da pitam narod. Prije tri godine sam pitao i niko to nije htio. Trudimo se da jačamo ekonomiju, da razvijamo odnose sa svojim komšijama Albancima. Ja sam izašao sa planom koji nije prihvaćen, a to nisu htjeli. E sada ćemo dobiti mnogo gore rješenje, na koje neću pristati ja”, kazao je Vučić, prenosi Kurir.

Na pitanje kakav će njegov odgovor biti na ultimatum koji očekuje da mu upute sa Zapada, Vučić je jasno rekao:

“To ćete da vidite! Nikada nisam prihvatao ultimatume i uvijek sam se trudio da pronađem najbolja rješenja za srpski narod. Ali ću se uvijek starati da očuvam mir i neću da srljam u ratove”, poručio je.

Vučić je naglasio da nisu “on i SNS vladali kada je Kosovo dobilo nezavisnost”, ali da oni moraju sada da se bore sa svim posljedicama loše politike i amaterskih političara koji su tada upravljali Srbijom.

Vezani članci

Samo u Srbiji: Ratni zločinac iz zatvora videolinkom pričao učenicima o herojstvu

Visokoin.com

Vučić: Srbija želi razgovor, ali od priznanja Kosova i njihovog ulaska u UN nema ništa

Visokoin.com

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com

Velika akcija beogradske policije: U aferi “Elitna prostitucija” navodno umiješane i rijaliti zvijezde

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com