Vučić: Srbija želi razgovor, ali od priznanja Kosova i njihovog ulaska u UN nema ništa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući jučerašnji sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu, izjavio je kako je spreman razgovarati o mapi puta, ali kako neće implementirati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti bilo šta slično.

Vučić je tokom večerašnjeg gostavanja na RTS-u govorio o jučerašnjem sastanku sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Briselu, gdje su se sastali na poziv visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella a u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu.

– Jučer u Briselu je bio razgovor, nismo se dogovorili, razgovarali smo, nastavićemo i biće još mnogo razgovora, ništa više od toga, rekao je Vučić, prenosi Anadolija.

Dalje govoreći o sadržaju jučerašnjem sastanku, Vučić je nastavio:

– Ajde da pravimo implementacioni plan, tu mapu puta o kojoj pričaju, a oko koje je postojao neki nacrt, ali niko to nije dogovorio i o tome se razgovara. Mapu puta da dogovorimo, šta je to što implementiramo. Dakle, neću da implementiram članstvo Kosova u UN, niti bilo šta slično i to sam 50 puta ponovio. Dakle, mi pravimo implementacioni plan i zbog toga će dolaziti Miroslav Lajčak u Beograd i Prištinu, rekao je Vučić, te dodao:

“O svemu drugom sam spreman da razgovaram, hoću normalizaciju, ne stidim se toga, ali ovo neću da potpišem.“

“Važno je da razgovaramo, tako za stolom ne može bez nas da se odlučuje o vašoj koži. Srbija želi razgovor, ali ne može da se priča o međusobnom priznanju, priznanju i ulasku Kosova u UN”, citat je Vučića objavljen na njegovoj zvaničnoj Instagram stranici još tokom intervjua.

Vučić je tokom gostovanja govorio i o Ukrajini, a u dijelu intervjua istakao je kako je Ukrajina iskreni prijatelj Srbije.

– Ukrajina je nama iskreni prijatelj koji nikada nije ništa protiv Srbije uradila. Nikada ništa, rekao je Vučić. Na pitanje da li je Srbija radila protiv Ukrajine, Vučic je rekao: “Ne, ne ama baš ništa.“

Vezani članci

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prijeti joj prekid pregovora sa EU

Visokoin.com

Okršaj pred kamerama / Aleksandar Vučić o priznavanju genocida u Srebrenici: To bi dovelo do…

Visokoin.com

Prekinuto obraćanje Vučića na RTS-u, “neko namjerno izvukao kablove”

Visokoin.com

Vulin: Ako Vučić neće, ja ću se kandidovati za predsjednika

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com