Za devet mjeseci ove godine u BiH bez posla ostalo 66.429 radnika!

Prema procjenama Saveza sindikata RS iz septembra, u ovom entitetu nacrno radi više od 80.000 osoba, a otprilike iste procjene se vežu i za FBiH.

Iako se novi val recesije, prema procjenama ekonomskih analitičara, očekuje i u narednoj godini, Bosna i Hercegovina još se nije oporavila od ove dosadašnje. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u našoj zemlji je 529.989. osoba, dok je u prvih devet mjeseci ove godine bez posla ostalo čak 66.429 radnika!

Rad nacrno

Tu brojku potvrdili su podaci koje je Dnevnom avazu ustupio stručni saradnik za odnose s javnošću u Agenciji za rad i zapošljavanje Boris Pupić.

U FBiH prijavljeno je 35.232 radnika, a u Republici Srpskoj 30.370 te 827 radnika u Brčko Distriktu. Riječ je o prestanku radnog odnosa po svim osnovama.

– Dakle, u pitanju je stečaj, otkaz, smanjivanje broja radnika, prestanak ugovora o radu na određeno vrijeme i prekid radnog odnosa na zahtjev radnika, tvrdi Pupić.

Prema njegovim riječima, rad nacrno je veliki problem u našoj državi. Zvanični ovogodišnji pokazatelji govore da je BiH imala stopu nezaposlenosti od 44 posto.

– Prema procjenama Saveza sindikata RS iz septembra 2011. godine, u ovom entitetu nacrno radi više od 80.000, a otprilike iste procjene se vežu i za FBiH. Prema procjenama entitetskih zavoda za zapošljavanje, nešto manje od 40 posto osoba vode se na evidencijama službi i zavoda za zapošljavanje, a angažirano je na crnom tržištu rada – pojašnjava Pupić.

Napraviti rezove

On naglašava da bi se popravila situacija na tržištu rada, potrebno je napraviti neke rezove, a prije svega potrebna je politička stabilnost kako bi se privuklo više stranih investicija.

– Uz to, potrebno je liberalizirati i pojednostaviti propise vezane za otvaranje novih preduzeća, skratiti rokove za dobijanje odobrenja za pokretanje poslova i na taj način pokušati privući svjež kapital. Potrebno je eliminirati crno tržište rada. Rigoroznije i neprestane kontrole tržišta rada dovele bi do većeg broja prijavljenih radnika, a samim time i do boljeg punjenja budžeta i mogućnosti pokretanja novih projekata – mišljenja je Pupić.

On ističe da se i dalje u BiH najlakše zapošljavaju visokoobrazovani ljudi, a da naša država, prema evropskim kriterijima, još ima deficit visokoobrazovanih kadrova.

Otpuštanja u 2011. godini

Januar – 9.063
Februar – 7.249
Mart – 8.579
April – 7.456
Maj – 6.490
Juni – 6.282
Juli – 7.285
Avgust – 8.411
Septembar – 5.614

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com