Za MUP Srpske Ganić i ostali i dalje osumnjičeni

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzeće sve mjere da se nastavi istraga u predmetu “Dobrovoljačka”, jer Ejup Ganić i ostali članovi muslimanskog vojnog i političkog vrha za MUP Srpske i dalje ostaju osumnjičeni, izjavio je koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnog zločina Simo Tuševljak.

Tuševljak je najavio da će MUP tražiti od Tužilaštva BiH sve prevode dokaznog materijala na engleski jezik koji su dostavljeni tužiocu Džudu Romanu, na osnovu čega će se vidjeti da li je predmetni tužilac zaista raspolagao svim dokazima.

On je dodao da je Tužilaštvo raspolagalo svim naredbama koje su izdate 2. i 3. maja u presretnutim radio-vezama i da su svi izvještaji, kasete i kompakt-diskovi morali da budu prevedeni na engleski jezik, jer Romano ne zna srpski, prenosi Srna.

“Evidentno je da tužilac bježi od 2. maja, jer je u Domu JNA ubijen portir koji je bio Bošnjak dok je vojnik koji je čuvao Dom i jedini bio u uniformi JNA ranjen nakon zarobljavanja, što pokazuje da nije bilo napadnuto Predsjedništvo BiH i nije bilo državnog udara”, rekao je Tuševljak sinoć za Radio-televiziju RS.

On je naglasio da ni MUP Srpske ni porodice nastradalih još nisu dobili odluku postupajućeg tužioca iako je javnost o njoj već obaviještena.

“O obustavljanju istrage prvo se obavijeste porodice žrtava, jer oni u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku imaju pravo da upute prigovor Tužilaštvu, kao što to ima podnosilac izvještaja. Očigledno je bitnije bilo da se obavijesti javnost nego žrtve”, konstatovao je Tuševljak.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac kaže da nakon ovakve odluke Tužilaštva BiH energiju treba usmjeriti ka sistemskom rješavanju problema kroz analizu važećih propisa i mobilisanju svih resursa kako bi se došlo do novih zakonskih rješenja koja će omogućavati institucijama Srpske i zemalja u okruženju da procesuiraju izvršioce zločina nad Srbima u BiH.

“U ovom slučaju nije riječ o tome da nije bilo dovoljno dokaza nego da u Sarajevu postoje strahovi jer bi istraga utvrdila drugačiji karakter rata u BiH, ko je zagovarao rat i šta su bili ciljevi muslimanske političke elite”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, jasno je da je u Tužilaštvu BiH prisutna dominacija dijela međunarodne zajednice i da ona ima dobru komunikaciju sa bošnjačkom političkom elitom koja je u funkciji istine koja nije prihvaćena od sva tri naroda u BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com