Za razvod braka potrebno najmanje 1.200 KM

Oni koji se u Republici Srpskoj žele razvesti, a ne pripadaju kategoriji “teške sirotinje” koja nigdje ne radi i nema nikakva primanja, moraju za taj “luksuz” platiti najmanje 1.200 maraka.

Od tog iznosa samo za sudsku taksu na tužbu i presudu izdvajaju nemalih 400 maraka, a ostalo ode u džepove advokata.

Samo pisanje tužbe, prema zakonskoj regulativi u Republici Srpskoj, iznosi 240 KM. Toliko košta i izlazak advokata na prvo ročište i izricanje presude. Ako ostane na tome, na ukupno 720 KM dodaje se i 17 posto PDV-a.

Samo izuzeci, oni baš praznih novčanika, uz potvrdu s biroa rada da su nezaposleni, ne plaćaju skupe takse, piše Dnevni avaz.

No, zato plaćaju zahtjev za razvod braka. Umjesto advokata, oni sa “plićim džepom” mogu izabrati i jeftiniju varijantu, naprimjer lokalne kancelarije pravne pomoći u kojoj sastavljanje tužbe za razvod košta šest puta manje od one koju sroči neki od skupih advokata.

“Kod razvoda braka tužbe nisu besplatne, osim za penzionere s najnižim penzijama, koje iznose od 160 do 230 maraka, i za invalidne osobe. Prije četiri godine jednu takvu tužbu podnio je tada 85-godišnji penzioner. Bio je ljut, jer se baba odselila i nije ga htjela više slušati” – rekla je Dragica Plavšić- Stojanović, stručna saradnica u Uredu za pružanje pravne pomoći u Prijedoru.

Da sve bude zanimljivije, broj razvoda se iz godine u godinu, kakonavodi Branka Zdjelar, referentice za postupke mirenja i brakorazvode u Centru za socijalni rad u Prijedoru, povećava.

Samo u prošloj godini u Centru je registrovano 80 postupaka mirenja koji prethode razvodu.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com