Zapadni obavještajci tvrde: Rusija se preko srpskog agenta infiltrirala u tijela EU

Ruska obavještajna služba koristi srbijanskog agenta za infiltraciju u institucije Europske unije i širenje prokremaljskih stavova o invaziji na Ukrajinu, navodi se u brifingu zapadnih obavještajnih službi u koji je Politico imao uvid.

Još u oktobru 2023. godine, državljanin Srbije Novica Antić – aktivni “agent utjecaja” koji je svjesno blisko surađivao s ruskom sigurnosnom agencijom – imao je sastanke s europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a posebno sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Među njima su bili zastupnica njemačkih Zelenih Viola von Cramon-Taubadel, zastupnica talijanskih Socijalista i demokrata Alessandra Moretti i Vladimír Bilčík, slovački član konzervativne skupine Europske pučke stranke. Ne postoji ništa u obavještajnom brifingu što bi sugeriralo da su Moretti, Bilčík i Von Cramon-Taubadel bili svjesni Antićevih veza s FSB-om kada su se s njim sastali.

Antić se kao predsjednik Vojnog sindikata Srbije sastao i s predstavnicima sindikata EUROMIL, odnosno EPSU, koji predstavljaju djelatnike oružanih snaga i javnih službi u Europskoj uniji.

“Agent utjecaja”
Prema brifingu zapadnih obavještajnih službi u koji je Politico imao uvid, Antić je aktivni “agent utjecaja” za rusku Federalnu sigurnosnu službu, poznatu kao FSB.

Antić blisko surađuje sa suradnikom FSB-a Vjačeslavom Kalinjinom, ruskim državljaninom i glavnim urednikom Veteran Newsa, web stranice specijalizirane za vijesti za veterane oružanih snaga. Sekcija “O nama” na spomenutoj web stranici kaže da je Veteran News “informacijski partner” FSB-a i ruskog Ministarstva odbrane, između ostalih grana ruskih sigurnosnih snaga.

U obavještajnom izvještaju posebno se ističu Antićeve aktivnosti, a navodi se i da je Kalinjin vrbovao druge ljude, ne precizirajući koliko njih i unutar kojih zemalja.

Rusija koristi Srbiju kao platformu za operacije utjecaja osmišljene da oslabe proeuropsko i pro-NATO raspoloženje unutar zemlje, kao i unutar Europske unije, koja je čvrsta podrška Ukrajini od početka sveobuhvatne ruske invazije prije dvije godine. Antić je iskoristio svoju ulogu čelnika Vojnog sindikata Srbije da kritizira srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i zapovjednike oružanih snaga.

“Iskoristili su svaku priliku za promovisanje ruske propagande”
“Iskoristili su svaku priliku za promicanje ruske propagande u vezi s ratom u Ukrajini”, navodi se u brifingu, misleći na sastanke u Srbiji i zemljama Europske unije.

Vijest da je Antić održao sastanke unutar Europskog parlamenta naglašava ranjivost tog tijela na operacije utjecaja koje podupiru države. Politico je nedavno otkrio da je špijunski softver pronađen na mobilnim telefonima dvoje zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući bivšu francusku ministricu za Europu Nathalie Loiseau, koja predsjeda pododborom za obranu.

Kalinjin je pozvao Antića u Rusiju kako bi se sastao s visokim ruskim vojnim dužnosnicima između 2019. i 2020. U početku su bili usredotočeni na utjecaj na srbijansko civilno društvo, a zatim su proširili svoj fokus na europske sindikalne i veteranske organizacije te posljednjih mjeseci na članove Europskog parlamenta.

Antić je otvoreni kritičar srbijanskih oružanih snaga i zbog toga je ušao u sukob s političkim vodstvom zemlje. Trenutno je u pritvoru pod neodređenim optužbama, navodi novinska stranica Balkan Insight.

Prema Balkan Insightu, Antić je u prošlih pet godina dva puta otpuštan iz srpske vojske. Započeo je štrajk glađu u znak protesta zbog pritvaranja. Antićev odvjetnik nije želio precizirati zbog čega ga se tereti.