Zašto je Sud BiH uskratio od javnosti svjedočenje folk pjevača Semira Cerića Koketa?!

Pojavljivanje folk zvijezde bh. estrade Semira Cerića Koketa u Sudu BiH, kao svjedoka na suđenju Zijadu Turkoviću, i prije održavanja današnjeg pretresa izazivalo je ogroman interes javnosti. Međutim, Sud BiH ovo svjedočenje uskratilo je od bh. javnosti.

Naime, na video materijalu koji je danas dostavljen medijima, oku javnosti dostupno je samo prvih desetak minuta suđenja, koje prenosimo u cjelosti. No, ne i pojašnjenje zbog čega je, nakon krajnje transparentnog odnosa oko ovog iznimno važnog sudskog procesa od strane sudskih organa, današnje ročište za javnost ostalo ‘bez slike i tona’.

Tim više što je Semir Cerić Koke već tokom istražnog postupka privođen na ispitivanje, kao i njegov sin. Kako je ranije zavedeno u sudskim spisima, Koke je s Turkovićem suvlasnik sarajevskog restorana “Toskana”, odakle su se, navodno, ubijeni Tolić i Ajdari posljedni put javili porodici.

Na izjašnjavanju o krivici, Turković je priznao pokušaj ubistva Nasera Keljmendija. Turkovićev plan je bio da Nasera Keljmendija ubije na svadbi njegovog sina, a infomaciju o lokaciji, prema svjedočenju Isljama Kalendera, dobio je od supruge Šejle Jugo-Turković i pjevača Semira Cerića Koketa, koji je bio angažiran da pjeva na Keljmendijevoj svadbi, tačnije na vjenčanju Naserovog sina Elvisa.

Također, kako se moglo čuti od strane svjedoka tokom iznošenja detalja oko ovog događaja pred Sudom BiH, ubistvo Keljmendija planirano je detonacijom bombe koja je bila teška oko 14 kilograma.

No sve to, kao i brojni drugi detalji koji prate jedan od najbitnijih sudskih procesa u povijesti BiH, ostali su među zidovima suda. A na insistiranje medija za pojašnjenjem zbog čega je dostavljen cenzuriran video-snimak, uslijedilo je tek kratko, i nezvanično, saopćenje da je to “odluka Suda BiH i da će tako biti sve do završetka sudskog procesa Zijadu Turkoviću”.

Osim Semira Cerića Koketa, danas su svjedočili Mustafa Sejdović, Muamer Turković, Davorin Semenik i vještak, Kerima Prašljivić.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com