Zatražen pritvor za više osoba osumnjičenih za krijumčarenje narkotika

U okviru akcije „Trio“ u proteklih šest mjeseci ostvarena je saradnja Tužilaštva BiH s više tužilaštava u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji i Albaniji. U ovoj istrazi radi se o iznimno velikom broju osumnjičenih osoba s područja više zemalja, koje su vršile neovlašteni promet marihuane – skank.

Porijeklo droge je iz Albanije, a organizator trgovine drogom je državljanin Albanije, osumnjičeni Leonardo Duši.

Prema dosad prikupljenim podacima, na području Bosne i Hercegovine formiralo se više kriminalnih grupa koje su nabavljale drogu od Leonarda Dušija i potom istu dopremale u Bosnu i Hercegovinu.

U posljednjih šest mjeseci spriječena je trgovina narkoticima koju su vršile osumnjičene kriminalne grupe – Danijela Oroza, Faruka Elezovića i Rajka Slijepčevića.

Oni se sumnjiče da su u više navrata prevozili marihuanu-skank u BiH u količini većoj od 10 kilograma.

U okviru ovih aktivnosti na području BiH zaplijenjeno je više od 100 kilograma skanka, dok se u okviru međunarodne akcije radi o zapljeni više stotina kilograma droge.

U okviru predmeta, u pritvoru se odranije nalaze osumnjičeni Danijel Oroz, Faruk Elezović, Samir Etemović, Dragan Gajić, Stipe Prodanović, Bajro Velić, Aleksandar Radujković i Ivan Bogdanović.

U okviru akcije, koja se provodi u posljednja dva dana, slobode je lišeno 13 osoba.

Istražni tim Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene – Asada Krajinu, Slavka Davidovića, Rajka Slijepčevića, Veneslava Radulovića, Mersudina Hadžića i Zulfu Ramića.

Osumnjičeni K.M., B.M., H.S. i S.B. nakon saslušanja pušteni su da se brane sa slobode.

Svi osumnjičeni su ispitani u zakonskom roku od Istražnog tima Tužilaštva BiH u prostorijama MUPRS-a i SIPA-e u Banjoj Luci.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja rad na ovom predmetu u podizanju optužnice protiv osumnjičenih, saopćeno je iz Tužilaštva.

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com