Zatvoren javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći, dosad unesene 180.322 prijave

Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći Evropske unije kao podrške Bosni i Hercegovini u prevazilaženju energetske krize zatvoren je u petak, 10. novembra, s krajem radnog dana, objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

– Prema posljednjem presjeku urađenom jutros, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH je dosad uneseno 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 osobe. Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 muškaraca. Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera, dosad 126.098, zatim u kategoriji primatelja dječijeg doplatka 30.623, u kategoriji primatelja stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka – navedeno je u saopćenju resornog federalnog ministarstva.

Općine koje su unijele najveći broj prijava su: Zenica 12.026; Novi Grad Sarajevo 10.739; Tuzla 7.702; Ilidža 6631; Travnik 6.413. Slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

– Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije obezbijedimo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju saradnje i odličnom radu u proteklom periodu. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo mnogo posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu – kazao je ministar Delić.

Tokom ove sedmice općine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega se biti stečen uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

– Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti preko aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska – pojasnio je ministar i dodao da će na osnovu konačnog spiska, Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga, općine i gradovi će isplate izvršiti krajnjim korisnicima.

– Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine – navodi ministar Delić.