Završeno usavršavanje tekstova kroz radionice sa Dževadom Karahsanom

U okviru projekta «Konkurs bh. drame» u organizaciji Udruženja za unaprjeđenje i razvoj teatarske i filmske produkcije u BiH «Fercera», proteklog vikenda održana je i druga radionica sa vrhunskim bh. književnikom Dževadom Karahasanom, tokom koje su usavršavani tekstovi odabrani u uži izbor Konkursa. Nakon pristigla 62 dramska teksta, tri su odabrana u uži izbor te su prošli radionice nakon kojih slijede scenska čitanja u drugoj polovini aprila. Najbolji tekst će osvojiti vrijednu nagradu od 8.000KM. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture i sporta FBiH.

Razgovore sa Karahasanom, Emir Zametica, čiji je tekst «Archundia i Cherundolo» ušao u uži izbor, ocjenjuje korisnim i inspirativnim, kao i sam koncept konkursa koji uključuje dodatni rad na odabranim tekstovima. “Otvoreno smo razgovarali o tekstovima, posebno potencirajući nedostatke, kako bi našli najbolje načine da ih otklonimo. Ono što je bitno je činjenica da su Lanin i moj tekst sada bolji, a sve kroz ugodan razgovor i druženje sa Dževadom Karahasanom”, zaključio je Zametica.

Unaprijeđen kvalitet tekstova potvrdila je i Lana Bastašić (Bajka koju idiot priča), ističući kako je rijetko imala priliku učestvovati u projektu koji ne samo da nudi afirmaciju nego i konkretan rad na tekstu. Posebno je istakla važnost podrške ovakvim projektima koji pored nagrade nude mogućnost učenja i napredovanja. «Ovim Konkursom BiH će biti bogatija za nove dramske tekstove na kojima se ozbiljno radilo i nadam se da će ovaj konkurs biti ponovljen i slijedeće godine jer je malo literarnih projekata u našoj zemlji koji su jednako profesionalno provedeni, a pružaju priliku domaćim neafirmisanim autorima da iskorače iz sjene», istakla je Bastašić te posebno pohvalila organizaciju na veoma visokom nivou koja doprinosi motivaciji da autori i autorice rade na svom tekstu i učine ga što boljim.

Kao završni dio projekta «Konkurs bh. drame» u drugoj polovini aprila u Kamernom teatru 55 održat će se scenska čitanja svih tekstova, te proglašenje pobjednika/ice. «Najsretniji bismo bili kada bi sva tri teksta bila postavljena na scenu, to bi zaista bio trijumf bh. autora i autorica kao i bh. teatra», istakao je Senad Alihodžić, projekt menadžer Udruženja «Fercera», te naglasio kako će poziv na scensko čitanje biti upućen svim direktorima pozorišnih kuća u BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com